Istorijska duša moskovskog metroa

Istorijska duša moskovskog metroa

Zamislimo zatvoreni prostor u kom zajedno sa hiljade i hiljade stranaca iz čitavog sveta putujemo kroz istoriju. Moskovski metro nudi upravo takvo iskustvo. Budemo li ga posetili, ponudiće nam neprikosnoven duh prošlosti o kom nismo mogli ni da sanjamo. Šta nam to otkriva duša ovog metroa?STANICE SAGRAĐENE KAO MUZEJI

Celo stanovništvo Srbije moglo bi da prođe kroz moskovski metro u samo jednom danu. Taj dan bi se računao kao jedan od onih kada nema gužve. Imajući u vidu da naša zemlja ima oko 100 muzeja, u moskovskom metrou mogli bismo da vidimo preko 200 stanica koje su sagrađene kao svojevrsni muzeji. Nostalgičari socijalizma, kao i oni koji vole umetnost i cene ono što predstavlja kulturnu baštinu, moskovski metro doživeli bi kao praznik za dušu i oči.

STANICA KAO SIMBOL BORBE ZA SLOBODU I NEZAVISNOST

Svaka stanica ovog metroa omogućava pregled čitave jedne epohe. Počevši od 1935. kada je izgradnja ove, sada već istorijske znamenitosti, počela, pa do kasnih pedesetih godina, ovaj metro pretrpeo je brojne promene i nedaće. Najstarija stanica Komsomolskaja koja je među prvima izgrađena, uređena je kao simbol višedecenijske borbe ruskog naroda za slobodu i nezavisnost. Još nekoliko stanica inspirisano je istom temom.

SKULPTURA KOJA DONOSI SREĆU

Jedna od najupečatljivijih stanica za turiste je Plošad revoluciji. Stanica koja obiluje skulpturama eminentnih ličnosti ruske istorije, kao i onih običnih ljudi koji su smatrani jednako važnima. Posebno interesantno na toj stanici jeste skulptura lovca sa psom čiju njušku svi posetioci pomaze. Veruje se da taj čin donosi sreću.

MIR ŠIROM SVETA

Ako posetimo i stanicu Novoslobodskaja, videćemo brojne vitraže jarkih boja kojima su letonski umetnici posvetili posebnu pažnju. Na istoj stanici se nalazi i mozaik Pavela Korina koji je simbolično nazvan Mir širom sveta.

MAJAKOVSKI I PLAVO NEBO PUNO OPTIMIZMA

SSSR je jednu celu stanicu posvetio viziji o svetloj budućnosti sovjeta. Stanica je nazvana Majakovskaja jer je takvu budućnost upravo Majakovski opisao u svojim pesmama. Na plafonu ove stanice izrađen je mozaik sovjetskog plavog neba koji odiše optimizmom. To nebo teži da ga ulije i u putnika koji u njega gleda. Paradoksalno, ova stanica služila je i kao sklonište prilikom vazdušnih napada za vreme Drugog svetskog rata.

RUSKA BIBLIOTEKA U KOSTIMU METROA

Još jedna stanica koja posebno privlači pažnju je Raskazovka, za sve ljubitelje ruske književnosti. Tolstoj, Puškin, Jesenjin jedni su od mnogih čija su se imena našla na zidovima ove stanice. Izloženi su čak i primerci najpoznatijih knjiga, te ova stanica izgleda i kao svojevrsna biblioteka.

Prilika da posetimo ovu veličanstvenu podzemnu građevinu i prođemo kroz barem nekoliko stanica ovog metroa, nudi nam osećaj da smo potpuno van dimenzije prostora i vremena današnje stvarnosti. Pronaći ćemo sebe, zajedno sa drugim putnicima. U jednom istorijskom trenutku kojem nismo mogli da svedočimo, a slušali smo o njemu mnogo puta.

PUTOVANJE KROZ PARALELNI UNIVERZUM

Iz moskovskog metroa vraćamo se bogatiji za duhovno putovanje kroz vreme u kojem se vodila bitka između dve ideologije. Približno 400 kilometara moskovskog metroa nudi nam boravak u paralelnom univerzumu, ostavljenom u prošlosti, gde je umetnost jedini vodič.

MUZIKA KOJA PRATI PUTNIKE

Odnedavno se iz ovog metroa može čuti i muzika slobodnih umetnika koji doprinose jedinstvenom doživljaju putnika. Zaposleni Moskovljani verovatno imaju nešto manje negativnih emocija prema ponedeljku u odnosu na ostatak sveta. Ali nijedan grad tog ostatka sveta nema ovakvu monumentalnu građevinu.

NETAKNUTA DUŠA UMETNOSTI

Mnoštvo je metroa, ali samo ćemo u ovom osetiti netaknutu dušu umetnosti. Možda baš u Moskvi, baš u ovom metrou, shvatimo da bismo rado, čak i u najhladnijoj noći, čekali nekoga nama dragog na jednoj od stanica. Čekali bismo ga da dođe, pa da potom zajedno produžimo vozom do Boljšoj teatra. Ako taj koga čekamo kasni, čekaćemo i dalje. Neka nam pesma Konstantina Simonova bude inspiracija. Ko čekati ne zna, taj neće shvatiti niti će znati drugi, da si me spasila ti jedina čekanjem svojim dugim.

TEKST: JELENA MIRKOVIĆ

Jelena Mirković uskoro će diplomirati na Fakultetu političkih nauka na smeru novinarstvo i komunikologija. Pasionirano čita ljubavne romane i fantaziju tako da iz svake knjige beleži citate kojoj joj se najviše dopadaju. Večiti je optimista i veruje u heroje koji na kraju priče ne moraju da žrtvuju svoju sreću zarad tuđe.