Džem od lubenice – letnje osveženje

Džem od lubenice – letnje osveženje

Tokom vrelih letnjih meseci lubenica je svima omiljeno voće , a mnogima pre svega zbog svog sočnog i slatkog ukusa. Međutim, umesto da samo uživate u njenim svežim kriškama, možete iskoristiti sezonu i napraviti ukusan džem u kome ćete uživati tokom cele godine. U ovom tekstu ćemo vam pokazati kako da jednostavno napravite džem od lubenice kod kuće. Pre svega odaberite sočnu i zrelu lubenicu, pripremite ostale sastojke i sledite korake u nastavku.


 

BIĆE VAM POTREBNO…

Priprema džema od lubenice je jednostavna i zahteva samo nekoliko sastojaka:

1 i po kilogram lubenice (oljuštene i bez koštica)
800 grama šećera
 dva limuna
 kašičica vanilin šećera

 

 

PRIPREMA DŽEMA

Za početak, operite lubenicu i odstranite koru, a potom je isecite na male komade, uklonite semenke i stavite ih u posudu za kuvanje. Kuvajte lubenicu oko 15 do 20 minuta, na srednjoj temperaturi dok ne postane mekana i počne da se raspada. Tada dodajte šećer i sok limuna. Za dodatnu aromu možete dodati i vanilin šećer. Kada ste sjedinili sve sastojke, dobro ih promešajte u posudi.

 

 

 

Povećajte temperaturu i kuvajte džem, povremeno mešajući, oko 20 do 30 minuta. Nakon što je džem kuvan sačekajte nekoliko minuta da se ohladi i proverite da li se zgusnuo. Ukoliko je još uvek previše tečan, nastavite sa kuvanjem dok se ne zgusne.

 

 

 

Kada je džem spreman sipajte ga u tegle i ostavite da se ohladi, nakon čega ga možete premestiti u frižider ili ostaviti na tamnom, hladnom mestu. Možete ga čuvati do godinu dana, ali preporučuje se da ga konzumirate u roku od nekoliko meseci kako biste uživali u njegovoj svežini.

 

 

SAVRŠEN LETNJI RECEPT

Džem od lubenice je savršen način da iskoristite svežu lubenicu i napravite poslasticu u kojoj možete uživati tokom cele godine. Osim što je ukusan, džem od lubenice je i zdrav izbor, te on može biti odlična alternativa za druge slatke namaze. Dakle, ako želite da se osvežite i uživate u neobičnom ukusu lubenice, isprobajte pripremu džema od lubenice ovog leta. Sigurno nećete biti razočarani!

 

 

TEKST: MAGDALENA STOJKOVIĆ

Magdalena Stojković je studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Voli pse, psihološke trilere, leto i putovanja. Slobodno vreme provodi sa porodicom i prijateljima. Interesuju je rodna ravnopravnost, društveni aktivizam i mentalno zdravlje.