Domaći čajevi za lepu i negovanu kožu

Domaći čajevi za lepu i negovanu kožu

Za zdravu i lepu kožu, važno je brinuti o njoj. Kombinacija pravilne ishrane, hidratacije i odgovarajuće nege može da doprinese blistavom i zdravom izgledu kože. Jedan od načina da se poboljša i održi lepota je kroz konzumaciju raznih čajeva. Domaći čajevi mogu biti izvrsna opcija jer su prirodni i ne sadrže aditive ili hemikalije koje mogu negativno da utiču na kožu. U nastavku sledi nekoliko preporuka popularnih domaćih čajeva koji su poznati po svojim svojstvima za negu kože.


 

PREDNOSTI ZELENOG ČAJA

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i održavaju zdravlje kože. Antioksidansi pomažu u usporavanju starenja kože, čineći je mlađom i sjajnijom. Redovna konzumacija zelenog čaja takođe može pomoći u smanjenju upala i poboljšanju tena.

 

 

ČAJ OD RUZMARINA I KAMILICE

Čaj od ruzmarina je bogat antioksidansima i ima protivupalna svojstva. Može pomoći u poboljšanju cirkulacije kože i toniranju kože, čineći je blistavom i zdravom.

 

 

 

Kamilica je poznata po svojim umirujućim svojstvima i često se koristi u kozmetičkim proizvodima namenjenim nezi kože. Ovaj čaj može pomoći u smirivanju upalnih stanja kože, ublažavanju iritacija i crvenila i hidrataciji kože. Može se koristiti i kao tonik za lice ili kao sastojak za ispiranje lica nakon čišćenja.

 

 

KOPRIVA I MENTA KAO ANTIOKSIDANSI

Kopriva je biljka bogata vitamina A, C i K, mineralima poput kalcijuma i antioksidansima. Konzumiranje koprive može pomoći u čišćenju kože, poboljšanju tena i smanjenju problema kao što su akne ili ekcem.

 

 

 

Čaj od mente ili nane pruža mnoge koristi za kožu. Mentol, koji se nalazi u nani, ima osvežavajući učinak koji smanjuje upale i iritacije kože. Takođe pomaže u čišćenju pora i daje koži zdrav sjaj.

 

 

ČAJ OD ĐUMBIRA

Đumbir je začin koji se često koristi u prirodnoj nezi kože zbog svojih protivupalnih i antioksidativnih svojstava. Konzumacija đumbira može pomoći u poboljšanju cirkulacije, što zauzvrat poboljšava zdravlje kože i daje joj zdrav sjaj. Đumbir takođe može pomoći u smanjenju oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem.

 

 

PRAVILNA NEGA NA PRVOM MESTU

Važno je napomenuti da sami čajevi neće rešiti sve probleme s kožom. Važno je napomenuti da su čajevi samo jedan deo nege kože. Redovna hidratacija, zdrava ishrana, dovoljno sna i pravilna nega kože takođe su ključni faktori za održavanje lepote kože.

 

 

TEKST: MAGDALENA STOJKOVIĆ

Magdalena Stojković je studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Voli pse, psihološke trilere, leto i putovanja. Slobodno vreme provodi sa porodicom i prijateljima. Interesuju je rodna ravnopravnost, društveni aktivizam i mentalno zdravlje.