Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Može li nam knjiga promeniti život?

Može li nam knjiga promeniti život?

Često smo u prilici da na internetu pročitamo naslove poput „Ovo su knjige koje će vam promeniti život”, „Ovo je knjiga koja će vam spasiti život”, međutim istina je da self-help knjige mogu uticati jedino ukoliko mi to želimo, jedino ako primenimo savete iz literature u sopstvenom funkcionisanju. Nekad i nakon 500 pročitanih stranica ne primećujemo nikakvu promenu, a kada smo odlučni možemo uočiti pomak nakon pet pročitanih stranica.

 


 

Izdvojićemo tri knjige koje mogu uticati na napredak tri različite sposobnosti, a to su: tumačenje govora tela, emocionalna inteligencija i subjektivno blagostanje.

 

 

 

 

TUMAČENJE GOVORA TELA

Džo Navaro, bivši agent FBI je u svojoj knjizi Šta nam svako telo govori vrlo stručno, a u potpunosti razumljivo, opisao značenje pokreta tela, facijalnih ekspresija i kako na osnovu njih možemo protumačiti šta nam sagovornik poručuje. Interesantna činjenica, koja vas još više može privući da čitate ovu knjigu, jeste to da su zapravo udovi oni koji nam najefikasnije mogu otkriti pravu istinu o emocijama koje budimo kod ljudi, a ne lice, kako se uglavnom misli. Različite situacije iznete u knjizi, provlačenje svih delova tela kroz primere, odaju utisak realne postojanosti, vizuelnog percipiranja, a ne samo pukog prenošenja njegovog iskustva. Nakon čitanja trudićete se, pa možda čak nekad nesvesno obraćati pažnju na neverbalnu komunikaciju svojih sagovornika, što bitno pomaže u međuljudskim odnosima.

 

 

 

 

 

EMOCIONALNA INTELIGENCIJA

Erih From kaže da većina ljudi shvata problem ljubavi prvenstveno u tome kako biti voljen, pre nego kako voleti, u sposobnosti da voli. Stoga, problem za njih je kako biti voljen, kako biti dopadljiv. U svojoj knjizi Umeće ljubavi napravio je paralelu između zaljubljenosti i ljubavi, takođe govori da je ljubav umeće isto kao i bilo koje drugo umeće koje želimo da naučimo (nauka, umetnost). Ističe važnost ljubavi prema sebi, bitnu činjenicu koje smo svi svesni, ali koje uvek treba da se podsetimo, a to je da se istinski ne može voleti druga osoba, ako ne volimo sebe.

 

 

 

 

 

SUBJEKTIVNO BLAGOSTANJE

Za kraj, ne manje bitna knjiga, Moć sadašnjeg trenutka. Sigurni smo da nam je svima poznata ova knjiga, možemo čak reći i remek-delo. Ekart Tol nas na zanimljiv i praktičan način, kroz vežbe motiviše da usmerimo pažnju na sopstveni um. Spoznaja važnosti, čistoće življenja u sadašnjem trenutku, naše postojanje nas čini već dovoljno  posebnim. Onog trenutka kada uspemo da stišamo svoje misli, napravimo svoju oazu mira, tek tada ćemo na pravi način sagledati sopstvenu vrednost i lepotu života.

 

 

 

TEKST: ANA MILUTINOVIĆ

Ana Milutinović je student treće godine Psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Njena strast su muzika i fotografija. Voli da provodi dosta vremena sa dragim ljudima i sa svojim psima.