Moda – potreba i propaganda

Moda – potreba i propaganda

Da li ste se ikada zapitali koliki uticaj jedna društvena pojava može da ima na vas? Ili kako to da nesvesno postupamo po aktuelnim trendovima, ni ne shvatajući da nam je sve to nametnuto? Kao socijalni fenomen koji povezuje razne oblasti ljudskih aktivnosti i razmišljanja, moda vlada svetom.


 

UTICAJ MODE NA SVAKODNEVNI ŽIVOT

Jedan od glavnih načina na koje delimo sa svetom svoja viđenja, stavove, mišljenja i verovanja – upravo je moda. Baš zbog toga se moda često i menja, što predstavlja jednu od njenih karakterističnih osobina. Takođe, naš senzibilitet i način mišljenja, način prevođenja impresija o svetu koji nas okružuje, u tren oka se promene.

 

 

 

Variranje osetljivosti pod uticajem promena sredine, potreba, briga i tako dalje stvaraju javno mišljenje. Ono varira s jedne generacije na drugu, šta više, više puta i u toku jedne iste generacije. Ovo javno mišljenje koje se zatim brzo rasprostire, određuje ono, što se zove moda. Ovako je Gustav Le Bon to opisao u svojoj knjizi Mišljenja i verovanja. Moda predstavlja izuzetno moćan faktor u ljudskom društvu. Moda je što povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost celog čovečanstva.

 

 

KARAKTER MODE

Dvojaki karakter ove društvene pojave ne treba da iznenadi. Le Bon kaže: Moda je zacelo afektivnog porekla, ali nije lišena ni racionalnih elemenata. O složenosti njenog karaktera govori i činjenica da modu stvara kolektivitet, a ne individualnost. Oni za koje se tvrdi da modu tvore, u stvari samo sprovode tendencije postale opštom željom. To je kao nusprodukt htenja, ideja i potreba.

 

 

Uprkos tome, svaki umetnik teži i da stvori delo u duhu vremena. Tako je i veća verovatnoća da ono bude prihvaćeno. Drugačije je retko, a sad – da li je to dobro ili loše, prosudite sami.

 

 

RACIONALNI ELEMENTI

Racionalni elementi utiču na postanak mode, a time je i prizemljuju. Uslovljeni ekonomskim nužnostima najčešće, delovi mode zasnovani na zdravorazumskom razmišljanju često se susreću kod ženske mode. Najlakše se to može primetiti na primeru ženskog odela. Ono je zbog promene prevoznog sredstva – početka upotrebe automobila – moralo da bude modifikovano da se prilagodi novonastaloj situaciji.

 

 

Time je  uzimalo mnogo muškog i stvarajući nešto sasvim novo, dotad neviđeno. Od tog trenutka, moda za žene razvijala se u potpuno suprotnom smeru od predviđenog, a sve kako bi život ženama učinila lakšim i praktičnijim.

 

 

AFEKTIVNO POREKLO

Moda je samo delom racionalna. Veliki udeo čine afektivni elementi, uključujući i fantaziju. Nestalnost mode, kao kakvog deteta, ne dopušta kretanje fantazija njenih tvoraca. One su usko ograničene. Promene, ipak, moraju da dolaze jedna za drugom. Ljudskom oku stvari koje su dugo gledane vrlo brzo dosade, a novostima se lagano prilagođava. Zbog toga je i originalnost u modi kratkotrajna. Da bi bila uspešna – mora se uvesti postepeno, smeniti jedan stil drugim neosetno, čak nečujno.

 

 

 

Iako njome delom vlada racio, često dolazimo do toga da između modernog ne stavljamo znak jednakosti sa korisnim i praktičnim. Ipak, ona ima toliku moć da je, recimo, većina žena spremna da podnosi muke i bolove samo da bi se reklo da je ona in i u trendu. Le Bon navodi i da je servilnost prema modi kategorički dokaz moći duhovne zaraze, što umnogome ukazuje na to koliki uticaj ona ima na emocionalni deo naše ličnosti.

 

 

MOĆ MODE

Kako ima svesni uticaj, tako i nesvesno menja samu srž našeg bića. Njenog uticaja najčešće nismo ni svesni, ne možemo ga ni primeniti, pa joj se pokoravamo hteli – ne hteli. Šarmu mode ne mogu se odupreti ni oni koji ne mogu da priušte da budu u korak sa istom. Modni trendovi kreću se od viših slojeva društva ka nižim, zacelo uvek.

 

 

 

Često se niži slojevi moraju i snalaziti kako bi mogli da isprate novu modu, a da ih to ne košta koliko ove imućne. Toliko je prisutna u svakodnevici svih ljudi, da se modi klanjaju i umetnost, pozorište, književnost, ali i politika i nauka. Moda nije, ne zna i neće znati za nepokornost. Tako i Le Bon zaključuje – nijednom od bogova prošlosti nisu se ljudi više pokoravali do modi.

 

 

 

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

 

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme, a pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

 

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.