Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Književnost Harukija Murakamija
Šta podrazumevamo pod kvalitetnim knjigama?

Književnost Harukija Murakamija

Haruki Murakami, poreklom iz Japana, jedan je od vodećih savremenih pisaca postmoderne, a pored Norveške šume, romana koji je obeležio njegovo stvaralaštvo i učinio ga svetski poznatim i prevođenim piscem, poznat je i po mnogim drugim delima. Nataša Tomić i Divna Tomić bave se prevođenjem njegovih romana kod nas. 


 

BIOGRAFIJA

Rođen je 1949. godine u gradu Kjoto, a 1979. godine objavljuje svoj prvi roman Čuj vetar kako peva. Zanimljivo je da je Murakami sasvim slučajno postao pisac, nakon što se prijavio za jedan od konkursa za nove i nepoznate pisce. Sedam godina unazad radio je izuzetno naporno kao vlasnik jednog malog džez bara, o čemu govori u svojoj jedinom autobiografskom romanu O čemu govorim kada govorim o trčanju (2017).

 

TEMA I PORUKA ROMANA

U ovoj knjizi, Murakami naglašava važnost discipline i otkriva izazove i teškoće pred kojima se pisac nalazi na putu do gotovog proizvoda. Murakami se nakon prvobitnog uspeha odriče starog načina života – ostavlja pušenje.

Za razliku od mnogih drugih pisaca, transformiše svoj život nizom zdravih navika, od kojih je jedna od njih i trčanje. Murakami smatra da pisac mora biti pre svega fizički zdrav, kako bi mogao da ispuni zahteve svog uma.

 

MURAKAMIJEVO STVARALAŠTVO

Za stvaralaštvo Haruki Murakamija naročito je vezan termin magičnog realizma. Elementi sna, nadrealnog prepliću se sa svakodnevnim životom čoveka, njegovim emocijama, odnosom prema životu i ljudima.

Murakamijev stil pisanja čini da se čitalac u potpunosti prepusti.  On ne treba da razmišlja o razrešavanju moralnih pitanja ili o toku radnje. Murakami daje čitaocu slobodu da samo čita.

Neka od njegovih dela su: Južno od granice, zapadno od sunca; Sputnik ljubav; Kada padne noć; Kafka na obali; O čemu govorim kada govorim o trčanju; 1Q84; Ubistvo komtura i dr.

 

KRITIKE ČITALACA

Mišljenje čitalaca o delima ovog pisca oštro su podeljena. Jedni su očarani njegovim romanima, dok drugi u njima ne vide nikakvu vrednost. Razlog je to što Murakami ne pokušava da pruži odgovore na pitanja koja njegovi junaci postavljaju.

Njegov zadatak je da to pitanje postavi i ništa više od toga. Na svakom je čitaocu da odluči da li će pružiti šansu njegovim delima i kako će na njih reagovati.

 

TEKST: MARIJA JOKA

Marija Joka rođena je 1999. godine u Valjevu. Pohađa master studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U slobodno vreme uživa u filmovima, kuvanju, prirodi i fizičkoj aktivnosti.