Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Alen Delon – oficir francuske Legije časti

Alen Delon – oficir francuske Legije časti

Skoro svakodnevno na ekranima možemo videti glumce različitog kalibra kako tumače uloge svojih života. Kada se pomisli na poznate glumce i glumice, uglavnom nam misli okupiraju zvezde iz čuvenog Holivuda. Stoga, retko ko bi prvo pomislio na evropske glumce. Jedan od njih je svakako Alen Delon, Francuz koji je zasenio svojom pojavom, već decenijama unazad.


 

 

DETINJSTVO

Alen Delon, rođen je u predgrađu Pariza 1935. godine. Svoju karijeru, dugu više od pola veka, izgradio je spontano ali pažljivo. Za ovog glumca izvanrednog uspeha, možemo kazati da je jedan od najpoznatijih ikona francuske kinematografije. Međutim, ako se osvrnemo na njegovo detinjstvo, nije bilo sve tako bajno. Alen je bio nesrećno ali buntovno dete razvedenih roditelja, koji je zbog neposlušnosti u školi bio nekoliko puta izbačen. Sa sedamnaest godina je otišao u francuske marince. Služba je ostavila neizbrisivi pečat u njegovom životu.

 

 

 

PRVI KORACI NA PUTU SVETSKE SLAVE

Pri povratku u Francusku, nakon ratnog iskustva, počinje da radi kao konobar, gde se vrlo brzo sprijateljio sa ambicioznim glumcima svojih godina. Ta prijateljstva su dovela do prvog koraka ka zanimanju koje će mu doneti svetsku slavu. Njegov prvi glumački posao je bio u filmu Quand la femme 1957. godine. U tom filmu je bio zapažen od strane drugog reditelja, koji mu je dao veću ulogu godinu dana kasnije. Na taj način je počeo da glumi zajedno sa drugim mladim glumcem Žanom Polom Belmondom.

 

 

LJUBAV

Najveći iskorak u glumčevoj karijeri bila je uloga u istorijskoj romansi Christine, gde je glumio zajedno sa austrijskom glumicom Romi Šnajder. Romi je bila žena koja je glumca opčinila, te su ubrzo nakon završetka filma objavili i veridbu, ali je ona bila prekinuta nekoliko godina kasnije. Iako je Delon oženio drugu mladu glumicu, Natali, sa kojom je osnovao i porodicu, uvek je Romi zauzimala posebno mesto u njegovom srcu.

 

 

IDEALAN KANDIDAT KRIMI TRILERA

Premda se proslavio u romansi i pojavljivao u širokom spektru žanrova, Delon je postao najprepoznatljiviji
po svojim gangsterskim ostvarenjima krajem šezdesetih godina prošlog veka – The samurai i The Sicilian Clan.
Njegov hladni izraz i besprekorna lepota, napravili su od njega idealnog kandidata za mafijaške filmove, odnosno
krimi trilere.

 

 

PERIOD LOŠEG PUBLICITETA

Međutim, kao što to obično biva sa vrlo poznatim glumcima, ni Delon nije uspeo da izbegne negativne kritike tadašnje štampe. Sredinom sedamdesetih godina, bio je dovođen u vezu sa mafijaškim klanovima i povezivan sa ubistvom svog telohranitelja. Takav publicitet je negativno uticao na glumčevu karijeru, a pogotovo nakon njegovih političkih opredeljenja i izrečene dopadljivosti prema politici desnice.

 

 

ULOGA PRODUCENTA

Nakon pada njegove popularnosti, glumac je otvorio sopstvenu producentsku kuću. Tih osamdesetih godina je počeo da režira filmove u kojima je i sam glumio. Njegovi verni obožavaoci su konstantno doprinosili tome da nastavi sa nošenjem titule najplaćenijeg i najboljeg francuskog glumca. Reditelji su i dalje prepoznavali njegov talenat i želeli su saradnju sa njim.

 

 

ZNAČAJAN UTICAJ I DOPRINOS

Osamdesete godine su donele uglavnom negativno iskustvo za popularnog glumca. Njegovi filmovi nisu dobro prošli kod publike, nakon čega je usledila njegova odluka da odustane od glumačke karijere. Ali i pored takve odluke, ljubitelji ovog glumca neviđene lepote, mogli su da ga gledaju na ekranima i početkom milenijuma. Ostvario je nekoliko pojavljivanja u poznatim francuskim serijama, kao što su Fabio Montale i Frank Riva. O ovom glumcu, koji je sada već na pragu devedesete godine, pisalo se različito. Možemo zaključiti da je neosporiv njegov uticaj i doprinos kako za francusku, tako i za svetsku kinematografiju, zbog čega je ponosno poneo titulu Oficira francuske Legije časti.

 

 

SIMBOL NEODUSTAJANJA U KINEMATOGRAFIJI

Alen Delon, kao dobitnik Cezar nagrade za najboljeg glumca, nije se samo oprobao u glumi, već je vremenom postao i biznismen koji je osnovao robnu kompaniju. Lansirao je proizvode poput satova, parfema i naočara, koji su imali poseban retro stil, po kojem je i sam glumac upamćen. Svedoci smo različitih filmova i žanrova, na kojima glumci širom sveta pokušavaju da nam dokažu svoje glumačke sposobnosti. Trnoviti put kojim je ovaj čovek išao, doprineo je da Delon postane simbol neodustajanja u kinematografiji, i kao takav je dokazao da nije Holivud jedini koji može pružiti najbolje od glume.

 

 

 

TEKST: JELENA RADOVANOVIĆ

Jelena smatra da je skromnost najveća vrlina. Inspiraciju pronalazi u muzici, slikarstvu i detektivskim romanima.