Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Istorija kulinarske uniforme
Istorija kulinarske uniforme

Istorija kulinarske uniforme

Uniforma koju kuvari nose postala je apsolutni simbol njihovog zanimanja i ukusne hrane koju pripremaju, toliko da ih ne možemo zamisliti na bilo koji drugi način. Gotovo svaka profesija danas ima specifičnu uniformu stvorenu isključivo za nju, ali nije uvek bilo tako. Zato ćemo vas na kratko odvesti u prvu polovinu 19. veka gde je sve počelo.



KAKO JE NASTALA PRVA UNIFORMA?

Za prvobitnu skicu kulinarske uniforme zaslužan je tada svetski najpoznatiji kuvar Marie-Antoine Carême. Skica je nosila naziv Le Maitre d’Hotel Francais, odnosno, Francuski batler I stvorena je 1822. godine. Na crtežu predstavljena su dva kuvara jedan pored drugog, sa belim kuvarskim kapama, kaputu sa duplim zakopčavanjem I keceljama oko struka.

Međutim, tek 1878.godine započinje masovna produkcija uniformi koje postaju dostupne kuvarima širom sveta. Auguste Escoffier, vrhunski kuvar francuskog porekla, bio je prvi koji je standardizovao ove uniforme.


IZGLED UNIFORME

Uniforma je tradicionalno bele boje kakva je I većina njih danas, ali I crna boja nije neuobičajena. Osim toga, kulinarska uniforma danas ne razlikuje se mnogo od prvobitnog skeča


I obuhvata sledeće elemente:

Kuvarska kapa

Kuvarska jakna sa duplim zakopčavanjem

Kuvarske pantalone šireg kroja

Kuvarska kecelja

Kuvarske cipele

SVAKI KOMAD IMA SIMBOLIKU

Funkcija kape (toque blanche), prvog dela uniforme, nije bila nošena samo da spreči upadanje kose u hranu, već je označavala I stepen hijerarhije među šefovima, pa je tako viša kapa označavala kuvara sa više znanja I umeća.

Kuvarski kaput pruža zaštitu od vrućih tečnosti, toplote I prosipanja do kojih u kuhinji dolazi, omogućava I prikrivanje fleka dok u isto vreme daje izgled uniformisanosti I stila. Bela boja koja je karakteristična za kulinarsku uniformu ukazuje na čistoću I profesionalizam.

Pantalone su obično crne ili bele, a postoji I kombinacija ovih boja u prugastom šablonu kako bi se prikrile fleke od hrane koje su na ovaj način teško vidljive. Šireg su kroja, sa elastičnim pojasom, kako bi kuvarima bilo udobnije I lakše da podnose visoke temperature kojima su u kuhinji redovno izloženi.

Kecelja je deo uniforme koji nisu nosili samo glavni kuvari, već I pomoćnici, a koji danas koristi gotovo svaka osoba pri pripremanju hrane. Pruža zaštitu od fleka I vrelih tečnosti, te čuva svakodnevnu odeću koju nosimo kada kuvamo. Od svih elemenata kulinarske unifrome, kecelja je doživela najveću upotrebu van profesije kuvara, te je prošla I kroz najviše promena. Danas se može naći u bezbroj boja I dezena, kao I veličina, gde možete birati između kecelje koja počinje od ramena pa sve do ispod kolena ili nešto manje koja se vezuje oko struka.

Za kulinarske cipele važna je udobnost, kao I jednostavnost. Kako kuvari gotovo čitav dan provode na nogama, cipele moraju pružati podršku stopalima I obezbediti im dovoljno vazduha, kao I vodootpornost.

TEKST: MARIJA JOKA

Marija Joka rođena je 1999. godine u Valjevu. Pohađa master studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U slobodno vreme uživa u filmovima, kuvanju, prirodi i fizičkoj aktivnosti