Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Koja je istorija Korzike?
Koja je istorija Korzike?

Koja je istorija Korzike?

Korzika je mediteransko ostrvo koje danas pripada Francuskoj.Ono ima interesantnu istoriju i uvek se nalazilo između uticaja Italije i Francuske. Još jedna stvar zbog koje je Korzika poznata jeste što se tu, u gradu Ajaču, rodio Napoleon I Bonaparta 1769. godine.


BORBA


Korzika je pala pod vlast Đenove 1282. godine posle bitke kod Melorije. Ostaje pod vlašću Đenove sve do 1768. godine kada je Francuska kupila Korziku. S obzirom na svoj položaj, u tom periodu je predstavljala primamljivu zemlju. Ipak, ona se borila za svoju nezavisnost, a jedan od najpoznatijih ličnosti te borbe jeste Paskal Paoli. On se prvo borio protiv Đenove i zbog toga je na kraju završio u egzilu.

Međutim, kada se 1755. vratio, uspeo je da podigne uspešnu bunu protiv Đenove i stekao je veliki ugled. On je bio u gradu Korti i predstavlja značajnu figuru za razvoj obrazovanja i generalni napredak Korzike. Ipak, kada Đenova prodaje Korziku, Paoli je pokušao da pruži otpor, ali ovoga puta bezuspešno.

Iako je tada otišao u Englesku, nije prestao da se bori za nezavisnost Korzike. Doživeo je razočaranje kada je na ostrvu proglašen britanski protektorat, a on nije krunisan za vicekralja. Svoj život je završio 1807. u Engleskoj.

GRAD AJAČA

Pored burne i bogate istorije, Korzika obiluje i prirodnim lepotama. Grad Ajača je sa jedne strane okružen morem, a sa druge brdima. Kao što smo već napomenuli, u tom gradu je rođen Napoleon I Bonaparta i veliku turističku atrakciju predstavlja i njegova kuća.

U okviru izložbe postoji medaljon gde se nalaze vlasi kose Napoleona. Njegova porodica je učestvovala u renoviranju kuće, ali su takođe osnovali i Muzej lepih umetnosti u Ajaču.

Jedan od razloga zašto Korzika ima tako neverovatnu prirodu jeste što je nastala radom vulkana, a zato se ponekad naziva morska planina. Najviši vrh, Monte Cintu je visok 2.710m, a krase ga očaravajući pejzaži. Preko 200 plaža, pregršt planinskih vrhova, bogata istorija i još mnogo toga krasi Korziku, a zato je i vredna obilaska, jer može da se uživa u svakom delu ostrva i svako može da pronađe šta mu se dopada.

Fotografija: commons.wikimedia.org

TEKST: ALEKSANDRA POPOVIĆ

Aleksandra Popović je završila Fakultet dramskih umetnosti na katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Njena interesovanja su različita i uvek voli da nauči nešto novo.