Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Šta je tongue scraping?
Šta je tongue scraping?

Šta je tongue scraping?

Tongue scraping jeste korak u održavanju oralne higijene. Ovaj proces podrazumeva čišćenje jezika uklanjanje površinskog sloja bakterija. Ovaj korak donosi mnoge benefite tako da ga definitivno treba uvrstiti u svakodnevnu rutinu.


BENEFITI

Možda jedan od glavnih benefita jeste poboljšanje zdravlja. Redovno korišćenje ovog alata smanjiće pojavu karijesa, upale desnih i drugih oboljenja zuba. Duže korišćenje rešiće vas neprijatnog zadaha, a vaše čulo ukusa biće poboljšano. Dokazano je da ljudi koji su tongue scraping uvrstili u svakodnevnu rutinu imaju mnogo manje loših bakterija u ustima, a samim tim njihov jezik nije prebojen belom bojom.

Na prebojenost jezika pogotovo utiče pušenje, korišćenje lekova, različite infekcije itd, pa se tim ljudima naročito preporučuje ovaj korak u održavanju oralne higijene.

PROCES TONGUE SCRAPING-A

Za početak odaberite alatku za tongue scraping koja vam najviše odgovara i prija, razlika je obično po materijalima, za početak preporučujemo blaže varijante. Ispred ogledala otvrite usta i izbacite jezik. Nakon toga lagano pređite od dva do tri puta alatkom preko jezika. Vodite računa o tome da ne bude prejako kako ne bi došlo do nekih povreda. Na kraju procesa detaljno isperite usta, kao i alatku.

MANE

Mana ovog procesa jeste neprijatan osećaj u ustima koji može da izazove nagon za povraćanje. Prvenstveno je teško ljudima koji su tek uveli ovaj proces u svoju rutinu. Naravno i ovo se može sprečiti. Naime, na samom početku tongue scraping-a preporuka je da krenete od sredine jezika, nakon toga svakodnevno povećavajte površinu koju čistite.


TEKST: ANĐELA STEVANOVIĆ

Anđela Stevanović je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Po prirodi je kreativna osoba i večiti  zaljubljenik u umetnost. U slobodno vreme voli da čita i piše, pored toga obožava fotografiju i uživa da upoznaje nove ljude.