Moda prošlog veka − povratak na velika vrata

Moda prošlog veka − povratak na velika vrata

Ne možemo sa sigurnošću reći kakav stil je karakterističan za dvadesete godine 21. veka – sve se nosi. Svedoci smo modnih trendova koji su se neprestano smenjivali poslednjih 20 godina. Svaka decenija je donela sa sobom nešto karakteristično. Po tome će biti zapamćena u svetu mode. Tako da danas imamo miks skoro svih stilova koji su bili popularni proteklih 50 godina. Moda prošlog veka nam kuca na vrata.


 

MODA NA SVAKOM KORAKU

Kada je moda u pitanju, trendove diktiraju zvezde i poznate ličnosti. Zbog tehnološkog napredovanja i lake dostupnosti svih informacija, mi možemo u svako doba dana da bacimo pogled na garderobu neke osobe i tako da usvojimo taj trend. Štaviše, ako smo jedna od uticajnih osoba, taj trend vrlo lako možemo servirati široj publici.

 

 

 

Postoji mnogo svakojakih stilova i aksesoara koji su danas dostupni svima i svuda.  Ono što najviše privlači pažnju jesu zapravo baš ti sitni detalji. Kaiš ili marama, pa čak i prsten će staviti naglasak na vaš ukus i istaći ono najbolje na vama.

 

 

 

MODA SEDAMDESETIH GODINA

Iako je prošlo više od pedeset godina kako su se zvonaste pantalone nosile, one su i dalje jako popularne. Sedamdesetih godina prošlog veka su takve pantalone bile pravi hit, pogotovo ako su bile od satena, tesne do kolena.

 

 

Čak su ih i muškarci nosili u kombinaciji sa puno nakita i obućom sa malom štiklom. Kao takvi su bili pravi predstavnici glam ere. Malo kasnije su postala popularna oversize odela, pogotovo blejzeri, koji su danas neizostavni deo svakodnevne kombinacije skoro svih devojaka.

 

 

 

NEPROLAZNOST MODNIH TRENDOVA

Vladajući stil 30 godina ranije predstavlja pojava kožnih jakni i mantila, koji nikada nisu izašli iz mode. Zapravo, što je nešto starije od ovih komada, to je vrednije i lepše izgleda. Kožne jakne su bile i ostale najveći modni hit ikada viđen. Tako devojke, ali i momci koji žele, lako mogu da predstave vintidž stil, koji se pogotovo ističe u poslednjih nekoliko godina. Iz tog razloga ponekad imamo utisak da su se devedesete vratile.

 

 

 

To dočarava još jedan aksesoar – marama. U današnje vreme se nose svakakve marame, satenske, svilene i šarene oko vrata. Ne možemo da ne pomenemo i one koje se nose na glavi u različitim oblicima, sa drugačijim kombinacijama. To je aksesoar koji je na velika vrata ponovo stupio na scenu.

 

 

 

OBUĆA KOJA NE IZLAZI IZ MODE

Kada pomislimo na cipele sa štiklom, prvo što pomislimo jesu salonke, uglavnom crne sa špicastim vrhom. Zaobljene cipele sa platformama su bile najpopularnije pre deset godina. Danas je takve cipele zamenio špicasti, oštri vrh. Nismo ni osetili kada su se ušunjale ponovo u svet mode, ali svi smo ih oberučke prihvatili.

 

 

Danas se nose i čizme i sandale, pa čak i baletanke sa špicastim vrhom. Pored njih, poslednjih godina su postale jako tražene i četvrtaste sandale i papuče. One dosta podsećaju na cipele koje su se nosile početkom milenijuma.

 

 

 

AKSESOARI KAO NEIZOSTAVAN DETALJ

Aksesoari koji daju upečatljiv izgled danas su neizostavni deo svake kombinacije. Postoje minđuše svakojakih oblika i veličina, ali devojke se uvek vraćaju na klasiku. To su male okrugle minđuše koje savršeno prianjaju uz uho i koje ne vise. Mogu se nositi nezavisno od toga koji je stil u pitanju.

 

 

 

Rajf za kosu je oduvek imao dobru funkciju kao aksesoar. Od malih, metalnih rajfova koji su vršili svoju funkciju, došli smo do velikih platnenih sa biserima ili šljokicama. Oni podsećaju na disko eru, funkcionišu sami za sebe i definitivno diktiraju modne trendove.

 

 

 

MODA KOJA NIKADA NE PROLAZI

Bićemo svedoci modnih stilova i različitih kreacija i narednih 20 godina. Možemo zaključiti da ono što se vratilo na modnu pistu jednom, sigurno će još dugi niz godina tu i ostati. Možda kao globalni hit ili kao izbledeli trend, ali na kraju krajeva današnja moda se menja iz dana u dan. Uvek će se naći neko ko će i dalje nositi neki aksesoar, pa čak iako više nije popularan.

 

 

 

TEKST: JELENA RADOVANOVIĆ

Jelena smatra da je skromnost najveća vrlina. Inspiraciju pronalazi u muzici, slikarstvu i detektivskim romanima.