Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kako objaviti autorski rad?
Kako objaviti autorski rad?

Kako objaviti autorski rad?

Slatke muke pisanja knjige sa sobom donose još slađe muke onoga što sledi nakon što stavite tačku na poslednju stranicu papira. Ukoliko ste se bacilli u spisateljske vode i odvažili da rukopis ugleda svetlost dana, put ka policama knjižara je i više nego trnovit. Međutim, nije sve tako crno. Otklonićemo vam sve nedoumice u vezi sa objavljivanjem prvog rukopisa, ali budite spremni da se naoružate strpljenjem. Dug i mukotrpan proces objavljivanja knjige može vas odvesti na dva puta – tradicionalnog izdavaštva i samoizdavaštva. Za koji put ćete se opredeliti je individualna stvar, međutim, oba pravca imaju svoje prednosti i mane.


                            

ŠTA DONOSI TRADICIONALNO IZDAVAŠTVO?

Ukoliko ne želite da ceo teret objavljivanja knjige padne na vaša leđa, tradicionalno izdavaštvo je odličan izbor za vas. Izdavači preuzimaju odgovornost na sebe i vaš rukopis je u njihovim rukama.

Izdavačke kuće snose sve finansijske obaveze, lekturu, dizajn, štampu, promocije, dostave pa čak i plaćanje autorskih honorara. Međutim, nemate kompletna autorska prava na vaš rukopis. Potražnja izdavača je sve veća, i većina novih autora želi da vidi svoj rukopis na policama poznatih knjižara izdavača.

MANE TRADICIONALNOG IZDAVAŠTVA

Nažalost, za izdavače koji su na dobrom glasu i čije knjižare možete naći na svakom ćošku, potrebno je više od dobrog rukopisa. Do njih ćete teško doći bez dobrih konekcija, ali vredi pokušati, možda se baš vama osmeši početnička sreća.

Sve je više novih autora koji izdavačima pune sanduče elektronske pošte predlozima i svojim rukopisima, što dovodi do nedostatka vremena izdavača da se posvete svakom autoru i da analiziraju nove rukopise, kako bi ih sutra odobrili.

Takođe, još jedna mana ovog vida izdavanja jeste što proces može biti veoma spor. No, nemojte se obeshrabriti, ovo jeste mukotrpan proces, ali sve su ovo slatke muke.                       

KAKO FUNKCIONIŠTE SAMOIZDAVAŠTVO?

Kod ovog vida objavljivanja, vi imate apsolutnu kontrolu rukovođenja procesom i zadržavate sva autorska prava.  Sve što je bilo obaveza izdavača, sada je na vama. Vi ste sudija u ovom postupku i donosite završnu reč.

Ukoliko predložite vaš rukopis nekoj izdavačkoj kući, oni će odraditi štampu, ali naravno o vašem trošku. To je njihova jedina obaveza.

Većina mladih autora napravi grešku kod ovog vida izdavanja, gde prepuste posao izdavaču koji štampa rukopis, u nadi da će izvršiti lekturu rukopisa. To nije uvek slučaj.

Pre nego što vaš rukopis ode u štampu, potrudite se da ode bez ijedne pravopisne greške. U suprotnom, rukopis će otići u ruke čitalaca bez provere lektora i urednika. U ovom slučaju, vi ste lektor i urednik.

Sa druge strane, iako ste samoizdavač, izdavači koji su na sebe preuzeli štampu, mogu vam pomoći oko distribucije, promocije knjige pa čak vam i omogućiti učestvovanje na sajmu knjiga, na njihovom štandu.

Sve što je potrebno jeste da izdavačima pošaljete imejl sa naznakom da ste samo izdavač i da strpljivo čekate njihov odgovor.                                                                    

BENEFITI ELEKTRONSKE KNJIGE

Knjige u elektronskom obliku postaju sve popularnije i s obzirom na to da živimo u svetu moderne tehnologije, one zasigurno pariraju tradicionalnom obliku ukoričene knjige i postaju sve zastupljenije.

To je vid distribucije na globalnom nivou gde će vaša knjiga biti dostupna čitaocima širom sveta i to u najpopularnijim onlajn knjižarama. Važno je napomenuti da nije sigurno da će rukopis biti objavljen na srpskom jeziku.

Proces je relativno brz i besplatan. Na vama je da se ulogujete na konkretan sajt i predočite vaš rukopis. U ovom slučaju, vi ste sam svoj gazda, gde odlučujete o svemu, a i ovo je odličan način da opipate puls čitalačke publike pre nego što je objavite u papirnom obliku.

TEKST: HELENA PLAHĆINSKI

Helena Plahćinski je student prve godine fakulteta za Diplomatiju i bezbednost u Beogradu. Od malih nogu volela je pisano slovo na papiru, i ta ljubav traje već 15 godina. Sa sedam godina, pod svećom, pisala je kratke dečije pesmice sebi za dušu. Danas vodi pregovore sa izdavačkim kućama oko objavljivanja svoje prve zbirke poezije koja nosi naziv “Avaz”. Hobi koji joj se duboko uvukao pod kožu, odveo ju je na put kojim je mislila da nikad neće koračati.