Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Prag – bogatstvo zlatnog grada
Prag – bogatstvo zlatnog grada

Prag – bogatstvo zlatnog grada

Da li ste ikada čuli rečenicu da se novac uvek vrati, a da, sa druge strane, vreme prolazi, i da zato ne treba žaliti za novcem uloženim u putovanja? Možda zvuči smešno, ali moramo priznati da je tačno, jer su definitivno najbolje uspomene sačuvane u pasošima. Ukoliko se dvoumite oko svoje sledeće destinacije, u bilo koje doba godine, preporučili bismo vam zlatni grad Evrope – Prag. Šetajući ovim gradom, kroz koji protiče reka Vltava, stvara se osećaj kao da šetate zlatnim ulicama 15. veka. Zašto se zlato vezuje za ovo mesto? Zato što je Karlo IV u to vreme zahtevao da svi tornjevi imaju pozlaćene kupole koje bi se presijavale na suncu i time odisale elegancijom.


ZA SVAKOGA PO NEŠTO

Ova moderna češka prestonica jedna je od najomiljenijih turističkih destinacija, kojoj se mnogi sa radošću vraćaju. Zamislite da šetate malim kaldrmisanim sokacima dok sa svih strana gledate u prelepe građevine koje vas ostavljaju bez daha. U jednom trenutku toj kaldrmi dođe kraj. Vaši vidici se šire, ulice postaju veće i urbanije, a vi ste odjednom iz starog dela grada prešli u novi, moderniji. Idealno, zar ne? Ako biste da vidite od svega po malo, Prag je pravo mesto za vas.

MOST KOJI SPAJA DVA DELA GRADA

Ne može niko posetiti Prag, a da ne pređe preko najčuvenijeg češkog mosta – Karlovog, Praškog, tj. Kamenog mosta. U 14. veku, njegovu gradnju poručio je Karlo IV, po kome je i dobio ime. Ovom gradnjom on je spojio stari i novi deo grada i time olakšao stanovništvu, tada, težak prelazak preko velike reke. Statue koje se nalaze na mostu predstavljaju svece zaštitnike. Međutim, danas su tu izložene samo replike, dok se originali čuvaju u Nacionalnom muzeju.

NAJSTARIJI ASTRONOMSKI SAT

Astronomski časovnik koji se može videti u samom centru Praga najstariji je astronomski sat na svetu koji još uvek radi. Sam sat čine četiri pokretna automata i rotirajuće statue od 12 apostola. Poznat je i po tome što pokazuje tačno vavilonsko, staro-češko, nemačko i zvezdano vreme. Mada, poznati je i po tome što prikazuje sve faze kroz koje Mesec i Sunce prolaze, kao i njihovo putovanje kroz sazvežđa.

Ispod sata se nalazi kalendar koji pored toga što pokazuje dane u godini, pokazuje i sve praznike. Časovnik svakog punog sata otkucava, zvoni i iz njega izlaze razne figure, a ukoliko želite taj trenutak da usnimite, imamo dva saveta za vas – nemojte kasniti i pripremite se na gužvu.

KUĆA KOJA PLEŠE

Iako se možda čini da je Prag grad starog duha, ipak se mogu videti mnoge građevine moderne arhitekture koje ostavljaju bez daha. Jedna od njih je poznata kuća koja pleše. Ovo je rad češkog arhitekte hrvatskog porekla, Vlade Milunića i američkog arhitekte Frenka Gerija. Nalazi se na obali Vltave i podseća na par koji pleše, na osnovu čega je i dobila ima. U ovoj zgradi posluje nekoliko internacionalnih kompanija. Na samom vrhu se nalazi francuski restoran koji pruža predivan pogled na grad. Danas je ova zgrada na listi turističkih atrakcija Praga.

SVET STVARANJA USPOMENA

Prag pruža više od nabrojanog, ali kada bismo sve stavili na papir, otišli bismo u nedogled. Uvek je važno informisati se pre putovanja, da bismo znali šta da posetimo i vidimo, ali i gde se nalaze te destinacije kako bismo izbegli probleme. Za sam kraj citirali bismo Svetog Avgustina koji kaže: Svet je knjiga, a oni koji ne putuju, čitaju samo jednu stranicu. Zato ne dozvolimo da ta jedna stranica bude naša priča, i zaplovimo u svet stvaranja uspomena.

TEKST: MILJANA SAVIĆ

Miljana Savić studira na Filozofskom fakultetu u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Gaji ljubav prema čitanju, odakle je i proisteklo interesovanje prema pisanju.  Otvorenog je uma, kreativna i odgovorna.