PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Fatalističko samoubistvo

Koliko puta smo čuli od naših bliskih ljudi da im nije do života? I šta uradimo po tom pitanju? Uglavnom ostanemo nemi, ne obraćajući previše pažnju na to. Previše smo okupirani svojim obavezama da bismo se bavili tuđim problemima.

 


DA LI JE SVAKO SAMOUBISTVO ISTO?

Naizgled da, ali motivi su različiti. Prema tome, za to zbog čega neko i na koji način izvrši samoubistvo postoje razne klasifikacije. Da li ste čuli za fatalističko samoubistvo? Znate ono kada okolina postavi takve standarde i norme da sve što je izvan tih okvira se smatra nemoralnim, manje vrednim i manje normalnim? Kada ste ponižavani jer ne ispunjavate striktne norme i pravila koja su jedina ispravna postupanja. Samoubistvo koje čovek izvrši u ovakvim okolnostima, suicid vidi kao jedino moguće rešenje da izađe iz začaranog kruga. Takvo samoubistvo naziva se fatalističko. Često se dešavalo u logorima, a danas se sa istim možemo susresti i u zatvorima.

 

 

 

NAŠE MALO NEKOME ZNAČI MNOGO

Da li običan čovek može pomoći drugom čoveku u ovakvim situacijama? Sigurno da može bar da pokuša da pomogne. Zapravo, poenta je da mi ne budemo razlog da nekome damo još više povoda za suicidnim mislima. Ne osuđujte nikada nikoga. Ne budite deo društva koji postavlja jake standarde i norme. Na iskušenje nije pao samo onaj ko nikada nije bio u iskušenju.

 

 

 

DA LI SVOJE GREŠKE UVIĐAMO KASNO?

Ko smo mi da procenjujemo da li je nešto moralno ili ne? Da li je nešto trebalo uraditi tako ili drugačije? Pokušajmo svi bar malo da budemo pažljiviji jedni prema drugima. Život je ireverzibilan. Nikada ga ne možemo povratiti, a to shvatimo tek kada neko naš izgubi život. Hajdemo svaki put kada nam se neko požali da je depresivan, pokušamo da razgovaramo i da ga motivišemo. Depresija, pa i ona najblaža, može biti ulaznica u tamu iz koje ne vidimo izlaz. Hajdemo da mi pokušamo biti to svetlo koje će nekome pomoći da pronađe put.

 

 

 

BORIMO SE PROTIV KRUTIH NORMI

Vaš život je samo vaš. Imate pravo da ga živite kao želite. Da radite šta mislite da je najbolje za vas. Danas postoji toliko opcija, da nijedna greška koju ste napravili ne stopira život. Sve se da ispraviti i ukoliko ikada budete imali negativne misli, imajte to na umu. Nijedno okruženje nije večno, pronaći ćete sigurno neki izlaz ukoliko ga tražite. Samoubistvo nije izlaz, već odlazak u nepovrat iz koga više nema izlaza.

 

 

TEKST: IVANA JOSIPOVIĆ

Ivana Josipović studira Psihologiju na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu. Radi kao vaspitač u predškolskoj ustanovi. U slobodno vreme voli da čita psihološke tekstove, da šeta u prirodi ili da trenira.

Leave a Reply