Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Značaj organizovanosti u svakodnevnom životu
Značaj organizovanosti u svakodnevnom životu

Značaj organizovanosti u svakodnevnom životu

Biti organizovan je danas prava retkost. Užurbanost, previse posla, usporeno ustajanje iz kreveta, demotivacija, hronični umor, samo su neki od razloga neorganizovanosti današnjeg društva. Posebno mladih ljudi.


ŠTA JE ORGANIZACIJA?

Organizacija se može definisati kao proces organizovanja sopstvenog vremena tako što se pažljivo planiraju zadaci, u cilju postizanja zadatih rokova i boljeg kvaliteta svakodnevnog života. Cilj organizacije nije raditi teže, već pametnije, kako ne bi sebe isuviše opteretili.

DOBRA ORGANIZACIJA OMOGUĆAVA KVALITETAN ŽIVOT

Dobrom organizacijom ispunjavamo zadate rokove i poboljšavamo efikasnost. Postajemo produktivniji i naš rad je znatno kvalitetniji. Takođe, zadovoljniji smo sobom, a samim tim nivo stresa je znatno manji. To dalje omogućava napredovanje u karijeri i kvalitetniji način života.

KLJUČ KOJI OTVARA VRATA DOBROG ZDRAVLJA

Dobra organizovanost vremena je jedna od ključnih stvari za naše zdravlje. Odnosno, ispunjeniji smo, a samim tim i zdraviji, jer su depresivne misli dalje od nas. Pored toga, ona ima i drugih benefita na koje vredi obratiti pažnju.

POVEĆANA EFIKASNOST I PRODUKTIVNOST

Loša organizovanost dovodi do toga da se osećamo loše i iscrpljeno tokom celog dana. Međutim, dobra organizacija nam omogućava poboljšanu efikasnost, što zauzvrat dovodi do veće produktivnosti na poslu ili u školi.

OBAVLJANJE ZADATAKA NA VREME

Ovo je najočigledniji benefit dobre organizovanosti, ali je takođe i jedan od najvažnijih. Na poslu poštovanje rokova pomaže zaposlenom da se istakne i napreduje na karijernoj lestvici u rekordnom vremenu.

SMANJUJE STRES I POBOLJŠAVA KVALITET RADA

Kada iskusimo stres i nervozu, ne samo da propuštamo rokove i da smo manje produktivni, već to i utiče na naše zdravlje. Stoga nam bolja organizovanost veoma pomaže u rešavanju ovog problema. Takođe, sa dobrom organizovanošću ostaje nam više vremena da poboljšamo kvalitet našeg rada.

POVEĆAVA SAMOPOUZDANJE

Sa boljom organizacijom dolazi i veće samopouzdanje. To nam zauzvrat omogućava da umanjimo stres i anksioznost, jer naše telo proizvodi dopamin.

SMANJUJE LENJOST I HRONIČNI UMOR

Uspostavljanje prioriteta na poslu nam pomaže da smanjimo lenjost i hronični umor.

OTVORIMO VRATA USPEHA JOŠ DANAS

Važno je napomenuti da se bolja organizacija postiže vremenom i trudom. Stoga je važno ne obeshrabriti se ako je u početku teško.

Počnite sa boljom organizacijom još danas i otvorite vrata uspeha!

TEKST: MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je. Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine. Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.