Zbog čega su žene žrtve celulita?

Zbog čega su žene žrtve celulita?

Težeći da dostignu današnje standarde lepote, žene, svih starosnih dobi, iz dana u dan uništavaju svoje psihičko i fizičko zdravlje. Celulit ili u narodu poznat pod nazivom pomorandžina kora predstavlja jedan od problema koji treba rešiti na putu ka ostvarenju savršenog tela.

 


Slobodno možemo reći da je borba protiv potpunog nestanka celulita poistovećena sa pričom o Donu Kihotu i borbi sa vetrenjačama. Celulit je prirodna pojava i žensko telo je dizajnirano da ga proizvodi, pa stoga ga se ne možemo u potpunosti rešiti, ali ga možemo vidljivo smanjiti. Kako bismo to učinili potrebno je da znamo šta je zapravo celulit i kako on nastaje.

 

 

 

Celulit predstavlja deformitet u obliku štetnih materija i masnih naslaga koje se formiraju u sloju ispod kože, a koji se ispoljava na površini same kože. Pojavu celulita ne možemo vezati samo za gojazne žene u starijem dobu, jer na pojavu utiču mnogi faktori, pa se može formirati na bilo kojoj osobi, u bilo kojoj starosnoj dobi, kakve god građe bio. Međutim, ovom stanju su ipak podložnije žene, čak 90 odsto, dok samo 10 odsto muškaraca zahvata. Iako se može javiti na celom telu najčešće se  formira na butinama i na stomaku.

 

 

 

 

ZBOG ČEGA ŽENE CELULIT DOBIJAJU VIŠE OD MUŠKARACA?

Jedan od razloga je upravo struktura kolagena, glavnog proteina vezivnog tkiva, koja kod žena ima izgled ograde, a koja kod muškaraca više liči na umreženu ogradu (pri čemu je mnogo jača i bolje zadržava masti).

 

 

Drugi razlog zašto žene dobijaju celulit ima veze sa adrenergičkim receptorima. Kada su stimulisani, alfa receptori će dovesti do toga da masne ćelije proizvode masti (kao i da izazovu suženje krvnih sudova i oslobađanje šećera u krvotok) kada su beta receptori stimulisani, oni razgrađuju masti, kao što i ubrzavaju rad srca i opuštaju krvne sudove. Kod žena, na svaki beta receptor u butini, postoji devet alfa receptora.

 

 

Još jedan od razloga je upravo estrogen – ženski polni hormon koji stvara masnoću, dok testosteron, muški polni hormon, razlaže masti.

 

 

 

 

FAKTORI KOJI UTIČU NA POJAVU CELULITA

Genetika – ukoliko u vašoj porodici već neko od članova ima, majka, tetka, baka, velike su predispozicije da ćete i vi imati. Veliki uticaj za nastanak celulita imaju osobe sa sporijim metabolizmom. Takođe, ukoliko vam je koža tela manje elastična i tanja, veće su verovatnoće za vidljivost celulita. Interesantno je da pripadnici negroidne rase su najmanje podložni pojavi celulita.

 

 

Način života – dokle god je vaš stil života konstantno sedenje ispred velikih ekrana, konzumiranje alkohola, cigareta, premalo sna, izbegavanje bilo kojeg  vida fizičke aktivnosti, pa i ako ste  konstantno  pod stresom, ne možete da očekujete nestanak celulita.

 

 

Ishrana – takođe svakodnevno konzumiranje brze hrane, slatkiša i sokova uticaće na pojavu celulita.

 

 

 

 

KAKO SE REŠITI CELULITA?

Sada kada znamo najčešće uzroke stvaranja celulita, možemo uticati na njegov nestanak. Pre svega moramo se pozabaviti masnoćom, kolagenom, i cirkulacijom. Promenom režima ishrane, izbacite brzu hranu i umesto nje pređite na kuvana jela. Uvrstite fizičku aktivnost u svakodnevnu rutinu, da li to bio odlazak u teretanu, šetnja po parku, trčanje, ili ipak vožnja bicikle, uticaće na gubitak celulita. Između ostalog, trening ima pozitivni efekat i na samu cirkulaciju u organizmu

 

 

 

 Pored redovnih treninga i zdrave ishrane, veoma važnu ulogu igra i unos vode. Pomoću vode izbacujemo neželjene materije iz organizma, koje smo prethodno razbili treningom i ishranom. Na stvaranje celulita pored navedenih stvari, uticaj imaju i cigarete i alkohol koje je neophodno izbaciti,  ali i odeća. Izbegavajte uske stvari koje vas stežu i zamenite ih  udobnim i komotnim stvarima.

 

 

 

TEKST: OLJA STOJILJKOVIĆ

Olja Stojiljković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Profesionalno se bavi bodibildingom i paverliftingom, drži i individualne treninge i izrađuje planove ishrane.