Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Šta je ketoza?

Šta je ketoza?

Koliko god se trendovi menjali, jedan ostaje zauvek – dijeta. 


Najteže su one dijete koje počnu u ponedeljak, prvog u mesecu ili kada čekamo neki važan događaj. Toliko energije ulažemo u to koliko će se brzo kilogrami topiti, da ne razmišljamo o tome koliko se izabrana dijeta pravilno poštuje. 

ŠTA JE KETOZA?

Ketoza je, najprostije rečeno, stanje povećanog nivoa ketona u krvi. Ketoni stvaraju energiju tako što crpe masti, a za to je potrebna ketogena prehrana. 

Ulazak organizma u stanje ketoze zavisi od osobe do osobe i ne postoji tačno određeno vreme – moguće je i nakon jednog dana, ali i nakon par dana. 

KAKO SE POSTIŽE STANJE KETOZE

Ketogena prehrana i stanje ketoze podrazumevaju ishranu bez ugljenih hidrata. Udeo ugljenih hidrata je sada svima lako dostupan – možete ga pronaći na nutritivnoj tablici, kao i jednostavnom pretragom na internetu. Neke od namirnica koje bi trebalo da izbacite da biste ušli i ostali u ketozi su: šećer, žitarice, voće, krompir, pirinač, pasulj, grašak… 

ŠTA JESTI U KETOZI?

Dozvoljeni dnevni unos ugljenih hidrata je manji od pedeset grama. To znači da bi trebalo da povedete računa o nutritivnoj tablici koja se nalazi na svakom proizvodu. Ne brinite – spisak za kupovinu se neće smanjiti jer je izbor ogroman. Ovo su neke od izabranih namirnica, a vi možete sami odlučiti šta vam odgovara:

Povrće – zeleno povrće, pečurke, patlidžan

Voće – crveno voće, ali vodite računa o udelu šećera

Meso, riba – bez ograničenja 

Ostalo – jaja, maslac, većina sireva i mlečnih proizvoda, maslinovo ulje, semenke/orašasti plodovi u ograničenim količinama 

KOLIKO JE VREMENA POTREBNO ZA MRŠAVLJENJE?

Ako svaki dan sebi ponavljate da ste na dijeti, nećete smršati. Ako svaki dan jedete samo izabrane, dozvoljene namirnice – nećete smršati. Da biste zaista poštovali ovu dijetu, stanje ketoze mora pratiti povećana fizička aktivnost. Ukoliko nemate tu fizičku aktivnost, onda nema ni energije koja je potrebna da bi se nešto u vama aktiviralo. 

Osim toga, vodite računa o kalorijskom deficitu. Ketoza dopušta raznovrstan izbor hrane, a u taj izbor spadaju i sirevi i slanina, pa će prekomerne količine da vas dovedu i do povećanja kilograma. 

Fizička aktivnost u kombinaciji sa kalorijskim deficitom je osnov za svaku dijetu. Pre nego što odustanete misleći da su onda sve dijete iste, podelićemo sa vama prednosti ketogene dijete. 

Da ponovimo još jednom – ukoliko se energija ne stvara iz ugljenih hidrata, pronaći će alternativu u mastima, što dalje rezultira smanjenjem masti u telu. 

Možda će biti potrebno određeno vreme da se organizam navikne na ketozu, ali nakon toga vas očekuje samo zadovoljstvo. Apetit se smanjuje. Navikli ste na smanjen unos kalorija, pa će vam i obroci biti laganiji. Nećete se teško kretati kao posle paste, ili ogladneti kroz pola sata. Fokus se poboljšava. Koncentracija će vam sigurno biti stabilnija i duža. Nema poznatog jo-jo efekta. Kilogrami se gube na zdrav način, bez gladovanja i bez čarobnih napitaka. Smanjuje nivo šećera u krvi i krvni pritisak, dok je pojačano mokrenje dobro i za bubrege

Ne zaboravite – ketogena dijeta nije samo ući u stanje ketoze. Pobedite loše navike i poklonite sebi vreme. 

TEKST: STAŠA STOŠIĆ

Staša Stošić je kreator pisanog sadržaja sa fokusom na marketing. Nakon dugogodišnjeg rada u restoranu, odlučila je da svoju ljubav prema pisanju stavi na prvo mesto i usavrši kroz razne edukacije poput Copy radionice, NLP treninga, SEO kursa i slično.