PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Jeste li sigurni da nemate nijednu zavisnost?

Da li ste se ikada zapitali koje su vaše zavisnosti? Skoro da danas nema čoveka koji nije razvio neku vrstu zavisnosti. Ali one su često pritajene u nama i ne pričamo dovoljno o njima. Zašto je to tako? Možda je ključ upravo u našim slabostima, jer naše zavisnosti su naše najveće slabosti. I sasvim je u redu da svoje slabosti sačuvamo za sebe, ali hajde da razlislimo o  njima i probamo da se suočimo sa našim zavisnostima.


KAKO ZAVISNOST NASTAJE?

Pušenje, alkoholizam, narkomanija su najčešće i najpoznatije zavisnosti, toliko smo informisani o njima da možda nismo ni svesni da postoje i drugi primeri. Kako ćemo najlakše objasniti proces stvaranja zavisnosti? Da bi do zavisnosti došlo, stimulus koji je izaziva mora da nam se dopadne, i to je onaj lepši deo. A kada nam se nešto dopadne? Postojanje tog stimulusa nam jako prija. I zašto onda da se odreknemo nečega što nam prija? E to ćemo shvatiti u drugom delu, onom mračnijem. To ćemo shvatiti kada uvidimo da je nešto počelo da nas kontroliše. Zavisnost je kao šaka sa oštrim kandžama koja nas drži i sprečava nas da budemo ono što jesmo.  

KOJE JOŠ ZAVISNOSTI POSTOJE?

Za današnje vreme možda je pored gore navedenih najviše rasprostranjena zavisnost od interneta, telefona, tableta… Možda jedna od najpodmuklijih, jer smo zbog globalne digitalizacije svi primorani da koristimo internet, kako privatno, tako na poslu. Koliko god pokušali da se odupremo, svi smo pod uticajem ekrana. Hajde samo na par dana da uključimo screen time na našim telefonima i da vidimo da li zaista nememo vremena za teretanu, prijatelje, porodicu ili smo ga protraćili na malim ekranima.

Kao sledeću o kojoj se ne priča tako mnogo navešćemo zavisnost od partnera. Po svemu sudeći, češća je kod žene nego kod muškaraca, a do stvaranja patoloških odnosa dolazi usled nedostatka pažnje od strane partnera. Ovakva zavisnost može nas sprečiti da održimo kontakte sa prijateljima, porodicom…

Zavisnost od kafe je široko rasprostranjena i mnogi je čak ni ne smatraju zavisnošću, ali mnogi ljudi bez kafe zaista ne funkcionišu. Ona koja je vezana za spavanje češća je među mlađom populacijom i može ometati vaše svakodnevne obaveze. Ali ovakve zavisnosti često su povezane i sa nekim nedostacima u organizmu, a rešenje istog može nam pomoći u borbi koju vodimo.

Zapravo sve što nas kontroliše možemo definisati kao zavisnost sa kojom treba da se suočimo.

ZAVOLI SEBE KAKO BI POBEDIO ZAVISNOST

Kada bi tako lako mogli da pobedimo zavisnosti, ne bi postojale klinike i stručna lica koja bi nam pomagala u tome. Ali šta god da mi sami uradimo kako bi smo se izborili, biće veliki korak u borbi sa ovim neprijateljem.

Da bi smo pobedili slabosti, moramo ih pretvoriti u mogućnosti. Svaka zavisnost je mogućnost da probate da zavolite sebe. A kada zavolite sebe bićete jači od svake zavisnosti. Zamislite šta sve možete kada izađete iz patološkog odnosa gde ste svu pažnju poklanjali partneru. Zamislite koliko energije i vremena ćete imati za stvari koje vas čine srećnijim, a ne da sebe trošite kako biste nekog drugog učinili srećnim. Zamislite koliko vremena za sebe i vaše najdraže ćete imati ako danas odložite svoj telefon. Zamislite koliko snova možete ostvariti ako prestanete da spavate svako po podne po nekoliko sati. Zato locirajte svoje zavisnosti na vreme.

TEKST: IVANA JOSIPOVIĆ

Ivana Josipović studira Psihologiju na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu. Radi kao vaspitač u predškolskoj ustanovi. U slobodno vreme voli da čita psihološke tekstove, da šeta u prirodi ili da trenira.

Leave a Reply