Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Ingrid Bergman- dragulj starog Holivuda
Ingrid Bergman- dragulj starog Holivuda

Ingrid Bergman- dragulj starog Holivuda

Ingrid Bergman bila je nosilac brojnih značajnih filskih uloga tokom gotovo pet decenija. Iako poreklom iz Švedske, Igrid po dolasku u Ameriku sa lakoćom uči engleski jezik. Nedugo zatim privlači pažnju velikih reditelja, među kojima su Alfred Hičkok, Džordž Kjukor, Ingmar Bergman, Roberto Roselini I drugi.


ČETVRTA NAJVEĆA GLUMICA

Dobitnica je tri Oskara za najbolju žensku ulogu, što je po broju nagrada smešta odmah iza Ketrin Hepbern, koja je nagrađena sa četiri. U pitanju su Gaslight (1944) i Anastasia (1956), u kojima je tumačila glavnu ulogu, kao i Murder on the Orient Express (1974) gde je tumačila sporednu ulogu. Takođe, američki filmski institut pozicionirao ju je kao četvrtu najveću glumicu u istoriji. U nastavku teksta donosimo vam pet filmova koji su obeležili bogati glumački niz Ingrid Bergman, iako taj broj uveliko premašuje ovu cifru.

CASABLANCA (1942)

Gotovo je nemoguće da nikada niste naišli na poznatu repliku Play it, Sam. Play As Time Goes By. Ljubavna priča smeštena u periodu Drugog svetskog rata između Ingrid Bergman I Hamfrija Bogarta ostaje jedna od retkih u istoriji holivudskih fimova. Ne dobija srećan kraj, ali možda je upravo to razlog zašto je osvojio publiku širom sveta I što dalje ponosno zauzima prvo mesto na listama najboljih romantičnih fimova svih vremena.

FOR WHOM THE BELL TOLLS (1943)

U ovoj adaptaciji Hemingvejog čuvenog romana Za kim zvona zvone ređe govori kada je u pitanju filmografija švedske glumice, nikako ga ne treba zanemariti. Gari Kuper I Ingrid Bergman uz odličnu selekciju sporednih glumaca, u čarobnim predelima Kalifornije I Nevade, oživljavaju Hemnigvejeve likove I verodostojno prenose priču dvoje zaljubljenih tokom Španskog građanskog rata.

NOTORIOUS (1946)

Ingrid Bergman I Keri Grant pod rediteljskim okom Alfreda Hičkoka stvorili su jedan od najuzbudljivijih noir filmova svih vremena. U njemu ne izostaju ni elementi romanse i humora, ali i predočavanja političkih I društvenih okolnosti, s obzirom da je u pitanju špijunski triler koji se bavi otkrivanjem planova grupe nacista.

GASLIGHT (1946)

Ingrid Bergman u ovom psihološkom trileru deli ekran sa Čarlsom Bojerom I Džosefom Kotenom. Ingrid glumi ženu čiji muž (Bojer) polako počinje da manipuliše njome navodeći je na ideju da je izgubila razum. Njen nastup u ovom filmu smatran je jednim od glavnih kandidata za Oskar. Nimalo lošije izvedbe ne pružaju ni njene muške kolege, što ovaj film čini gotovo savršenim trilerom.

AUTUMN SONATA (1978)

Remek delo Ingmara Bergmana govori o odnosu između majke,poznate pijanistkinje (Ingird) I njene zanemarene ćerke (Liv Ulman). Za razliku od drugih filmova sa liste, koji su stvoreni tokom 40ih godina, ovaj predstavlja jednu od poslednjih velikih glumičinih uloga. Ali ne i manje dragocenih, s obzirom da je za istu nagrađena svojim trećim I poslednjim Oskarom.

Fotografija preuzeta sa sajta: commons.wikimedia.org

TEKST: MARIJA JOKA

Marija Joka rođena je 1999. godine u Valjevu. Pohađa master studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U slobodno vreme uživa u filmovima, kuvanju, prirodi i fizičkoj aktivnosti.