Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Decembarsko štivo: ,,Napuljska tetralogija”

Decembarsko štivo: ,,Napuljska tetralogija”

Žena o kojoj se ne zna mnogo i koja je pod pseudonimom Elena Ferante napisala knjige koje su zavele ceo svet. Napuljska tetralogija je možda i njeno najpoznatije delo koje se sastoji iz 4 knjige: Moja genijalna prijateljica (2011), Priča o novom prezimenu (2012), Priča o onima koji ostaju i onima koji odlaze (2013) i Priča o izgubljenoj devojčici (2014).


            Romani Elene Ferante nas sprovode kroz sadašnjost, detinjstvo, adolescenciju i zrelo doba Lile i Elene, glavnih junakinja. Radnja romana počinje u neposrednoj prošlosti, kada obe junakinje imaju preko 60 godina, gde Elena, posle saznanja da je Lila nestala, otpočinje njihovu priču od kraja 50 tih godina prošlog veka u predgrađu Napulja.

 

 

 

PERIOD NAKON DRUGOG SVETSKOG RATA

To je period nakon Drugog svetskog rata u kome su počele da se dešavaju promene i u kom Italija doživljava preporod, ali se i dalje vide posledice koje je sam rat ostavio. Beda, siromaštvo, klasne razlike, nasilje, položaj žena i devojčica, političke okolnosti, Ferante nam prikazuje bez ikakvog suzdržavanja.

 

 

 

SVE POČINJE U OSNOVNOJ ŠKOLI

Nadmetanje dveju devojčica sa bujnom maštom i potpuno različitih karaktera, otpočinje u osnovnoj školi. Kako odrastaju, sve više shvataju surovost naselja u kome žive i sve je veća njihova želja da pobegnu. Njihove životne priče idu potpuno različitim tokovima, ali uvek sa malim zapletima koje opet spajaju njihove živote. Postaju sve bliže, ali u naletima se udaljavaju, pa ponovo zbližavaju.

 

 

Elenin nastavak školovanja, Lilina borba da ubedi oca da otpočne novi posao sa cipelama, njihove prve ljubavi, brak, odlazak iz predgrađa, upoznavanje drugačijeg načina života… Sve je prikazano na način koji vas navodi da potpuno utonete u priču o jednom neverovatnom prijateljstvu.

 

 

 

            ISTORIJSKI OSVRT

Ferante nam je, osim priče o prijateljstvu, dala osvrt na istoriju jednog grada dugu više od pola veka. U isto vreme pratimo promene glavnih junakinja i same Italije i pre svega, koliko je obrazovanje bilo luksuz u određenim periodima. Pored njih dve, u romanu su opisane porodice koje su živele u komšiluku i čiji članovi čine veliki deo života naših junakinja.

 

 

Po ovoj tetralogiji je snimljena i serija, koja je sa fenomenalnom glumačkom postavom, dodatno osvaja srca čitalaca i gledalaca širom sveta.

 

 

 

TEKST: MILICA MILOVIĆ

Milica Milović je studentkinja Bibliotekarstva i informatike na Filološkom fakuletu u Beogradu. Voli ples, knjige, filmove, putovanja i fotografiju. Želja joj je da obiđe ceo svet i jednog dana da živi u Barseloni.