Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Koliki je značaj prirodnih sapuna?

Koliki je značaj prirodnih sapuna?

Reč sapun koristi se za sve vrste sredstava za čišćenje kože. Bilo da se radi o čvrstim sapunima, tečnim ili čak u prahu, unutar svake od ovih kategorija postoje različite boje, mirisi, oblici, ambalaža i tvrdnje koje ih okružuju.

 


 

ŠTA SU PRIRODNI SAPUNI?

Prirodni sapuni počinju sa prirodnim sastojcima. Oni se obično sastoje od mešavine putera i ulja dobijenih iz različitih biljaka. Ova supstanca je bogata vitaminima, hranljivim materijama i antioksidansima. Ljudskoj koži, kosi i drugim delovima tela ove supstance su potrebne da rastu, žive i ostanu zdravi. Mnogi prirodni sapuni imaju i druge korisne sastojke, kao što su gline, soli, eterična ulja i biljni ekstrakti. Ručno pravljenim sapunima je potrebno više vremena za proizvodnju i obično se koriste sastojci većeg kvaliteta, otuda i dodatni troškovi, ali su obično lakši na osetljivoj koži.

 

 

 

VRSTE SAPUNA

Ručno rađeni (prirodni) sapuni

Komercijalno napravljeni sapuni – ovi sapuni su obično znatno jeftiniji od ručno rađenih sapuna

 

 

 

PREDNOSTI KORIŠĆENJA PRIRODNIH SAPUNA

Prirodni sapuni pružaju izuzetnu hidrataciju i puni su glicerina – glicerin, takođe poznat kao glicerol, osim svojih svojstava čišćenja, smatra se najboljim hidratantnim sredstvom za ljudsku kožu i koristi se vekovima.

 

 

Pruža širi izbor – organski sapun se obično proizvodi u malim serijama od strane lokalnog proizvođača. Male serije ne znače samo lakšu kontrolu, već i širi izbor
proizvoda. Svaka serija se lako menja u novi miris ili stil bez potrebe za ponovnim alatom velike fabričke opreme.

 

 

Organski sapuni su zdraviji – jednostavno rečeno, organski proizvodi su zdraviji za  telo. Prirodni sastojci koji se nalaze u organskim sapunima pomažu u hidrataciji i prirodnom čišćenju naše kože.

 

 

Bolji su za životnu sredinu – organski sapuni ne proizvode štetne otrove ili toksine iz okoline. Sapun se lakše raspada nakon upotrebe i ne šteti ciklusu vode ili divljim životinjama koje dele vodu u našim rekama, jezerima i okeanima.

 

Bogati su antioksidansima – u procesu proizvodnje organskih sapuna, antioksidativna svojstva su očuvana u njegovim sastojcima. Antioksidansi pomažu koži da se popravi tako što smanjuju upalu i održavaju kožu mlađom i svežom.

 

 

Ne koriste konzervanse – poznato je da organski proizvodi imaju ograničen rok trajanja i to sa dobrim razlogom. Ne sadrže nikakve konzervanse u svojim sastojcima, što im veštački produžava životni vek.

 

 

Sadrže prirodna antibakterijska svojstva – organski sapuni ne sadrže hemikalije, već koriste antibakterijske agense poput eteričnih ulja. Ne samo da pomažu u borbi protiv štetnih bakterija, već imaju i odlične mirise, poput lavande, čajevca, eukaliptusa i peperminta.

 

 

Organski sapuni imaju lekovita svojstva – organski proizvodi imaju tendenciju da imaju dodatna lekovita svojstva zahvaljujući prirodnim sastojcima kao što su eterična ulja, začini, biljke i esencije bilja. Oni su inherentni kao sredstva za čišćenje, a takođe mogu pomoći u lečenju kožnih oboljenja kao što su ekcem, akne, pa čak i opekotine od sunca.

 

 

 

KAKO SE PRAVE PRIRODNI SAPUNI

Prirodni sapuni prave se u hladno obrađenim sredinama koje su bezbednije za kupce i hranljivije za njihovu kožu. Za razliku od svojih komercijalnih sapuna, prirodni sapuni su ručno izrađeni od strane zanatlija i posebno su dizajnirani za različite tipove kože. Najbolji razlog za korišćenje prirodnog sapuna su sastojci. Proizvod je dobar onoliko koliko su dobri sastojci koji se koriste za njegovu proizvodnju. Prirodni sapuni sadrže samo sastojke koji su im potrebni – nema dodatnih konzervansa koje zahtevaju tečni proizvodi za pranje tela i nema pojačivača pene koji bi ih zapenili.

 

 

Koža je najveći organ našeg tela i naše celokupno zdravlje u velikoj meri zavisi od toga kako se brinemo o njoj. Većina ljudi ne shvata da je naša koža neverovatno upijajuća i porozna. Kada vodimo računa o vodi koju pijemo i hrani koju jedemo, ono čemu izlažemo svoju kožu, trebalo bi da bude glavni prioritet kada je u pitanju fizičko zdravlje. Jedan od načina da se smanji izloženost potencijalno štetnim toksinima je upotreba organskog, prirodnog sapuna.

 

 

TEKST: MARIJA VIDOJEVIĆ

Marija Vidojević je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da piše u slobodno vreme, a najviše je zanimaju sport i psihologija. Obožava muziku, poeziju i putovanja, a večita inspiracija joj je ljubav