Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kako se neguje koža tokom zime?
Smanjeni kvalitet kože

Kako se neguje koža tokom zime?

U zimskim uslovima, koži je potrebna dodatna nega zbog uticaja hladnog vetra kome ona izložena gotovo svakodnevno. Ostali delovi našeg tela su zaštićeni odećom, a koža lica je najizloženija hladnom vazduhu, bakterijama i svakakvim prljavštinama. Zbog toga je jako bitno da znamo kako pravilno da negujemo svoju kožu tokom hladnijim danima.

 


SAVETI ZA SUVU KOŽU

Kada dođe hladnije vreme, najčešća promena koja dolazi s njim jeste suva koža. Ona se može javiti zbog veštački zagrejanog vazduha u prostorijama. Suva koža  nije prijatna, jer može da pecka, zateže ili svrbi. Kako bi sprečili sušenje kože najbolje je koristiti masnije kreme, a pre spavanja mazati noćnu kremu kako bi koža ujutru bila hidrirana. Takođe se preporučuje umivanje mlakom ili hladnom vodom, ne vrućom.

 

 

Za umivanje nemojte koristiti sapune pune sulfata i alkohola, jer to može dodatno da isuši kožu. Bilo koji preparat na bazi ulja može biti od pomoći. U hladnijim danima je bolje koristiti preparate za osetljivu kožu, iako nemate taj tip kože. Preporučuje se da koristite ovlaživač vazduha dok je grejanje u sobi upaljeno.

 

 

SAVETI ZA MASNU KOŽU

Masna koža zahteva više nege od suve. Kreme koje koristite ne smeju nikako biti masne, već hidratantne. Čišćenje lica je obavezno. Ujutru nakon čišćenja preporučuje se neka hidratantna krema, a uveče opet čišćenje i noćna krema. Za čišćenje koristite tonik sa minimalno alkohola. Pored ovoga i piling je jedan od neizostavnih tački zimi. Ukoliko radite pilinge svakodnevno, otklonićete mrtve ćelije kože.

 

 

MASKE

Evo nekoliko recepata za maske koje možete napraviti od sastojaka koje sigurno imate u svom frižideru:

1. Ovsene pahuljice, žumance i med – regeneracija kože

2. Maska od belanaca idealna za masnu kožu

3. Maslinovo ulje i žumance – za suvu kožu, protiv isušivanja

4. Banana / šargarepa i mleko – za mešovitu kožu

 

 

 

SPF

SPF, faktor zaštite od sunca je bitan zimi isto koliko i tokom leta. Sunce jako suši kožu zimi pa je zbog toga potrebno zaštiti kožu kremama koje u sebi sadrže SPF. Preporučuju se proizvodi sa SPF 15, jer oni štite od UVA i UVB zračenja, što je sasvim dovoljno za zimski period.

 

Jako je bitno da se tokom hladnog perioda zdravo hranite. Što više povrća i voća, i najbitnije od svega da pijete dovoljno vode, kako bi hidrirali svoj organizam a ujedno i kožu.

 

 

TEKST: EMILIJA TRAJKOVIĆ

Emilija Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pažnju joj privlače sitnice koje drugi ne vide, voli psihološki aspekt sagledavanja problema. Uživa u čitanju uz šoljicu čaja