Zašto je rokenrol izraz bunta?

Zašto je rokenrol izraz bunta?

Postoji više načina da se izrazi nezadovoljstvo nečim što nas tišti. Međutim, izraziti lično nezadovoljstvo, pustiti glas, osloboditi ga iz kaveza koji se nalazi u čoveku, a zatim da taj glas nađe put do srca drugih, poseban je vid izražavanja. Taj oblik izražavanja ima muzika, a najefektnija vrsta muzike koja oslobađa čoveka svih stega je rokenrol.


 

NAJPOPULARNIJI MUZIČKI ŽANR

Rokenrol se prvi put pojavio 50-ih godina 20. veka u SAD-u. Vrlo brzo se proširio i na ostale delove sveta, te tako postao najpopularniji muzički žanr. Vremenom se razvilo mnoštvo različitih stilova ovog pravca, te je samim tim njegova popularnost dostigla vrhunac. Rok sastav se uglavnom sastoji od pevača, gitare, bas-gitare i bubnjeva.

 

 

OGROMAN KULTURNI I DRUŠTVENI UTICAJ

Ova vrsta muzike ima ogroman kulturni i društveni uticaj. Taj uticaj je pojačan činjenicom da rok pesme obuhvataju veoma širok spektar tema. To ga razlikuje od mnogih ranijih stilova popularne muzike. Najčešće teme koje se pokreću u ovim tekstovima su društvo, pobuna protiv vlasti, neuzvraćena ljubav, piće, novac, pitanja socijalnog karaktera.

 

 

REČIMA SE UZ JAKE TONOVE IZRAŽAVA STAV

Francuski pisac, Viktor Igo je rekao da Muzika izražava sve ono šte se ne može izraziti rečima, a ne sme ostati neizrečeno. Rečima, ali u pratnji jakih tonova koji se sjedinjuju sa emocijom, pevači rok benda izražavaju svoj stav, nešto što je zarobljeno u njima, a što mora da izađe. Kombinacijom instrumenata i tema koje se provlače u tekstovima, dobija se jaka podloga za izražavanje bunta, koji kroz tonove pronalazi put do srca publike.

 

 

POTREBA MLADIH ZA POBUNOM

Potrebu za pobunom i za iznošenjem svog stava najpre imaju mladi. Kad smo mali, ušuškani smo, bezbrižni, jer drugi brinu o nama i ništa nas ne interesuje. A onda dođe vreme kad odrastemo i kada prestajemo da živimo u savršenom svetu u kom su nam cimeri plišani medvedići i leptirići. Shvatamo da svet nije onakav kakav nam je do tada bio predstavljen. I to stvara nezadovoljstvo i pobunu protiv takvog sveta.

 

 

VELIKA HRABROST NEOPHODAN ČINILAC

Međutim, da bi se izrazio bunt, nije dovoljno samo imati stav. Za kvalitetnu angažovanu pesmu tog tipa potrebna je velika hrabrost i talenat da se taj stav prenese na pravi način. To više nije stvar pojedinca, nego mnogih ljudi koji slušaju te pesme i saosećaju sa njim. Danas je teško naići na novi rok bend koji je dovoljno spreman i hrabar da taj bunt izrazi na kreativan način.

 

 

JEZIKOM ROKERSKE POETIKE PRIKAZUJE SE SUROVA STVARNOST

Kreativnost igra veliku ulogu jer od nje zavisi na koji način će poruka biti preneta. Jedni od bendova koji su svoju karijeru započeli još 90-ih godina i čiji tekstovi obiluju sirovim, ali i surovim buntom, jesu Goblini i Blok aut. Nemoguće je ne primetiti takvo umeće da jezikom iskrene rokerske poetike, kroz emotivnu ispovest, prikažu surovu stvarnost.

 

 

 ROKENROL JE NAČIN ZA BORBU PROTIV DUŠEVNOG NEMIRA ČOVEKA

Novinar i pisac Duško Domanović kaže da rokenrol jeste bunt jer je kao takav i nastao. Takođe, kaže da je rokenrol pre svega taj medij kroz koji bunt mora da progovori, što je ujedno jedna od njegovih definicija. Takva melodija koja prati izražavanje bunta na putu od čovekove duše do duše publike i način na koji se tekst pesme interpretira dokazuje da rokenrol definitivno jeste jedan od najefektnijih načina za borbu protiv svega što čoveku unosi duševni nemir. Na žalost, uzrok tog duševnog nemira jeste naša stvarnost.

 

 

TEKST: NEVENA GALOGAŽA

Nevena Galogaža je studentkinja završne godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na Odseku za Srpski jezik i lingvistiku, smer Srpski jezik i književnost. Mnogo voli da čita i piše, a pisanje smatra autoterapijom. U budućnosti želi da se bavi pisanjem, a želi da bude i lektor srpskog jezika.