Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » S ljubavlju, Vinsent − film koji treba pogledati
S ljubavlju, Vinsent - film koji morate pogledati

S ljubavlju, Vinsent − film koji treba pogledati

Van Gog u novom ruhu. Ovime bi se najkraće mogao opisati izvanredan umetnički poduhvat kakav je film S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga, kako glasi potpuni prevod naslova na srpski jezik. Mala umetnička dela od scena, povezana u savršenu strukturu animiranog filma, omogućavaju kompletno unošenje u dela ovog umetnika. Omogućavaju i njihovo bolje razumevanje nakon 90 minuta čiste umetnosti. Da li ste spremni da se u to i upustite?


ŠEST GODINA STVARANJA

Film kao ovaj redak je dragulj u svetskoj kolekciji. Kao delo koje se potpuno izdvaja iz mase, vredno je pažnje svih koji vole umetnost, ali i slavnog, svetski priznatog i poznatog, umetnika. Ova biografska animacija imala je za cilj da na novi način dočara Van Goga.

 

 

 

Koristeći Vinsentovu tehniku pointilizma, slikari iz celog sveta ručno su oslikali kadrove uljanim bojama na platnu, uz malo kasnije dorade. Frejmove su uklopili tehnikom pod nazivom rotoskopija, a na filmu je rađeno šest godina. Za projekat koji odiše Vinsentovom umetnošću – nije ni čudo da je proces stvaranja trajao tako dugo.

 

 

Film govori o poslednjim danima čuvenog slikara. Radnja prati događaje opisane u mnogobrojnim Van Gogovim pismima, ali i raskrinkava jednu od teorija da slavni umetnik svoj život nije okončao samoubistvom. Svi likovi u filmu su sa Vinsentovih slika, kao i ličnosti koje su zapravo postojale u njegovom životu.

 

 

PISMO KOJE NIKADA NIJE POSLATO

Priča se odvija godinu dana nakon smrti slavnog umetnika – Van Gogovog samoubistva u 37. godini. Njegov prijatelj, poštar Rulen, shvata da Vinsentovo poslednje pismo nikad nije poslato. On šalje svog sina Armana da ga lično dostavi Vinsentovom bratu Teu, ne znavši da je Teo preminuo nekoliko meseci posle svog brata, verovatno od tuge.

 

 

 

Arman, ne znajući šta da uradi s pismom, odlazi u malo mesto u kome je Vinsent proveo poslednjih nekoliko meseci svog života. Ideja mu je bila da tamo pronađe nekoga kome pismo može i uručiti. Njegovim dolaskom, radnja filma počinje da se razvija u pravcu misterije u kojoj se istražuju okolnosti smrti ovog umetničkog genija. Tako drama ubrzo prerasta u krimi film – ne manje estetičan, ali ni manje značajan.

 

 

MISTERIJA I UMETNOST

Ipak, naraciju ovog filma vizuelnost potpuno zasenjuje. Dijalozi su svedeni na informacije koje se ponavljaju o promenljivom raspoloženju umetnika, kao i teorijama o okolnostima njegove smrti. Njihova svrha je bila dati prednost vokalnim performansama glumaca, radije nego njihovom fizičkom prisustvu u filmu.

 

 

 

Veći utisak od samih dijaloga i misterije ove priče ostavljaju animacije 12 najpoznatijih slika Vinsenta van Goga. Dela dočaravaju lepotu velelepnih prikaza francuskog sela i portreta poznanika. Film im daje novi život, novu energiju. Tom energijom obavijen je i sam, kao kakvim neobjašnjivo mističnim, eteričnim, čudesnim velom tajni.

 

 

Jednostavna je priča ovog filma, ali rad, trud i strast uložena u animaciju i vizuelnu impresiju daleko su od toga. Muzika u filmu, takođe, na svojstven način ističe Van Gogovu umetnost. Radnju dočarava još živopisnije. Svakako, najveći zadatak je i bio upravo to − oživeti dela svetski poznatog i priznatog genija.

 

 

VAN GOG U DRUGAČIJEM SVETLU

Dela ovog umetnika u filmu su dobila nove dimenzije, prerasla zidove muzeja u kojima su smeštena. Prelila su se, preplitala i snažnim bojama dočarala prizore koji su njihovog tvorca ostavljali bez daha. Tako i gledaoca potpuno uvlače u priču o životu umetnika, ispričanu u sasvim novom svetlu.

 

 

 

Kombinovanjem tradicionalnih i savremenih umetničkih formi, film bez puno detalja uspeva da kulminira u veliki rasplet. Ovo kinematografsko delo uspelo je tako da predstavi Van Goga. Takođe i da uhvati razlog zbog kojeg se on često smatra ocem moderne umetnosti, iako je njegova genijalnost zanemarena i često negirana tokom života.

 

 

DELO KOJE POVEZUJE PROŠLOST I SADAŠNJOST

Holandski slikar je tokom svog stvaralaštva upio suštinu tada aktuelnog impresionizma i predstavio je svojom izvanrednom tehnikom. Time što su svi koji su na filmu i radili razumeli dela Van Goga, postigli su nezamislivo. Vinuli su i umetnika i njegova dela u još više visine nego one do tada dosegnute.

 

 

 

S ljubavlju, Vinsent umetničko je delo svetske kinematografije, koje je povezalo prošlost i sadašnjost, istovremeno otvorivši vrata sveta umetnosti širokoj publici. Svi kojima je posećivanje svetskih muzeja nedostupno – samo su na klik od uživanja u umetnosti koja se nalazi u njima. Makar što se Van Gogovih dela tiče.

 

 

 

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme, a pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

 

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.