Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Šta nismo znali o Desanki Maksimović?

Šta nismo znali o Desanki Maksimović?

U ljubavi je najlepše da se sanja, čeka i da se čuva tajna. Ko nije prošao kroz to nije voleo. Ko nije sposoban da se žrtvuje, da pregoreva nema dara za ljubav. Ko nije patio i plakao nije voleo. 

 


PESNIČKA DUŠA

Desanka Maksimović je rođena u Rabrovici kod Valjeva 16. maja 1898. godine. Svoje detinjstvo provela je u Brankovini sa ocem Mihajlom i majkom Draginjom. Kasnije je otišla u Valjevo gde je završila gimnaziju, a studije je završila u Beogradu na odeljenju za svetsku književnost, opštu istoriju i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Bila je pesnička duša, volela je da piše i sve što pomisli u glavi, pretvori u pesmu. Posle diplomiranja radila je Obrenovačkoj gimnaziji i kao suplent u Trećoj ženskoj gimnaziji. Bila je na usavršavanju u Parizu i kasnije radila u Prvoj ženskoj realnoj gimnaziji u Beogradu.

 

 

 

SUSRET S KNJIGAMA, PESMAMA I POEZIJOM

Govorila je kako se ne seća kada je bio njen prvi susret sa knjigama. Desanka je bila ćerka učitelja i majke koja je volela da čita, pa je samim tim od malih nogu bila okružena istim. Dok još nije umela da čita, čitali su joj otac i stric, pa je oduvek stvarala slike u glavi, junaci su joj bili sunce, mesec, zvezde, ljudska osećanja, priroda, proleće… Govorila je kako prirodu oseti više kao neka životinja, ne kao čovek. Proleću se raduje kao malo dete, nemušte prijatelje čuva od zaborava, jer su bili njeni prvi prijatelji u ranom detinjstvu. To vam je bila Desanka, dete u duši, osoba koja nikada nije prestala da sanja i veruje.

 

 

 

 PRVA I PRAVA LJUBAV

Desanka je bila osoba koja je uvek verovala da će se nekada neko pojaviti, ko će joj pokazati sve lepote ovog života. Njena prva i prava ljubav bio je Rus po imenu Sergej. Jednoga dana su je pozvali Rusi da održi predavanja i pročita svoju poeziju. Vrlo rado je pristala i tada ugledala svoju srodnu dušu. Kaže da je to verovatno bila ljubav na prvi pogled. On je bio njena prva ljubav i njen prvi poljubac, iako je ona tada već imala 35 godina.

 

Govorila je kako je on bio sve ono čemu se nadala. Pre nego što su stali pred oltar, zamolila ga je da je čeka. Ona je bila najstarije dete u porodici i želela je da pre nego što ode, ispuni svoje dužnosti i izvede mlađe sestre i braću na pravi put. On je čekao kada će njegova Desanka postati njegova supruga sa kojom će sve deliti. Nije imao mnogo, bio je ruski emigrant, koga su zarobili Turci u Prvom svetskom ratu.

 

 

VEČNA ZALJUBLJENOST

Pristao je da je prati, gde god ona želi i gde god ona mora da bude. Završio je glumačku školu i dobio posao u Skoplju, ali je odbio zbog Desankine službe u Beogradu. Kasnije je radio kao prevodilac ruskog jezika, preveo je četrnaest knjiga. Mnogi su Desanku osuđivali, čekali je i nadali joj se, ali ona je zauvek ostala zaljubljena u svog supruga sa kojim je bila veoma sretna.

 

 

SMRT- JEDINI RASTANAK

Nisu imali dece. Kada je Sergej preminuo, skoro dve decenije pre njene smrti, ona je samo o njemu pričala i zauvek ostala verna njihovoj ljubavi. Sahranjeni su zajedno, posle Desankine smrti 11. februara 1993. godine u Brankovini, na grobu postoji maketa ruske crkve, kao simbol njihovog braka, koji je bio ispunjen ljubavlju i srećom.

 

 

 

DELA

Desanka je napisala jednu od najpoznatijih pesama, Krvavu bajku, pesmu koja svedoči o teroru okupatora nad nedužnim narodom i decom. Pisala je uglavnom ljubavne pesme, jer je celoga života bila voljena i jer je volela, mnogo. Neka od njenih najpoznatijih dela su:

Ludilo srca

Paukova ljuljaška

Otadžbino, tu sam

Tražim pomilovanje (Korespondirano na Dušanov zakonik)

Slovo u ljubavi

Pamtiću sve

Čežnja

Opomena

Na buri

Ko hoće da doživi čudo

 

Njeni stihovi ne smeju da se zaborave, ne smemo da dozvolimo da počne da bledi ono što je ova velika pre svega žena, pa onda pesnikinja uspela da stvori. Čitajte, ako imate decu, pre spavanja dok ušuškani gledate jedno drugo, uzmite jednu pesmu, pa govorite stihove, da lakše zaspi, da veruje, mašta i sanja, baš kao i Desanka, da zauvek ostane dete u duši i kada stignu nemiri i kada svet.

 

Fotografija je preuzeta sa sajta commons.wikimedia.org

 

TEKST: DUNJA MOMIROV

Dunja Momirov uvek nosi osmeh sa sobom i veliki je  ljubitelj knjiga i životinja. U životu joj je bitno samo jedno, da uvek bude dobar čovek