PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Šta podrazumeva sindrom žrtve?

Sindrom žrtve predstavlja vrstu poremećaja ličnosti. Odnosi se na ljude koji se neprestano žale kako im ništa u životu ne ide i sebe smatraju večitom žrtvom.

 


SINONIM ZA SINDROM ŽRTVE

Poznati sinonim za sindrom žrtve je kalimero sindrom. Često osobe sa ovim sindromom sebe vide kao realistu, a ne pesimistu i neprestano se žale kako nemaju sreće ni u čemu. Poput jedinog pileta crne boje, osobe sa kalimerovim sindromom sebe ne vide ni u jednom društvu i osećaju se kao da ne pripadaju nijednoj zajednici.

 

 

 

UZROCI NASTANKA SINDROMA ŽRTVE

Sindrom žrtve se uglavnom javlja u detinjstvu i adolescenciji, kada se osoba razvija i formira pod uticajem svog okruženja ili porodice. Neki od mogućih uzroka nastanka sindroma su:

 

napeta socijalna i ekonomska situacija

 

međusobna borba dece za pažnju i naklonost roditelja

 

postojanje emocionalne ucene

 

 česta fizička kažnjavanja

 

 

 

VRSTE SINDROMA VEČITE ŽRTVE

Prvu grupu čine hronične osobe – one su uvek nezadovoljne, stalno se žale i utiču negativno na okruženje

 

Drugu grupu čine osobe koje lako izražavaju svoje negativne emocije – one nikada ne traže da reše problem , već očekuju da ih drugi podrže, fokusirani su na sebe

 

 Treću grupu čine praktične osobe – one tragaju za rešenjem problema

 

 

 

PREVENCIJA I LEČENJE SINDROMA ŽRTVE

Vrlo često se dešava da se iza žalbi kriju mnogo dublji problemi koji traju još iz perioda detinjstva. To su  zanemarivanje, zlostavljanje i mnoge druge traume. Prilikom komuniciranja sa osobom koja ima ovaj sindrom, treba se truditi da se ne priča uopšteno, ne treba osobu ubeđivati da ništa nije toliko loše. Potrebno je razumeti osobu i pažljivo slušati, a ne nuditi rešenje.

 

 

Samim tim što se iza sindroma žrtve uvek nalaze dublji razlozi, potrebno je da se osobe sa ovim sindromom obrate psihologu. Pomoću razgovora eventualne nelagode i probleme iz prošlosti mogu prevazići i stvoriti zdravo i normalno okruženje koje neće podrazumevati stalna žaljenja, već sagledavanja jedne lepše strane života.

 

TEKST: MARIJA VIDOJEVIĆ

Marija Vidojević je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da piše u slobodno vreme, a najviše je zanimaju sport i psihologija. Obožava muziku, poeziju i putovanja, a večita inspiracija joj je ljubav. 

Leave a Reply