Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Najukusniji domaći sladoledi
sladoledi

Najukusniji domaći sladoledi

Kažu da o ukusima ne treba raspravljati, međutim, kada se ispred vas nađu stotine različitih ukusa sladoleda, dolazi do debate. Veruje se da ova slatka, osvežavajuća poslastiaca datira još iz perioda pre nove ere i da je bila namenjena samo vladarima. Tek u 19. veku Amerikanci su otvorili prve fabrike sladoleda i time ga učinili dostupnim svima (Jakšić, 2021).Danas se vaši najukusniji sladoledi, mogu naći i u vašoj kuhinji uz par koraka.  


MOGUĆNOST IZBORA

Ono što je prednost domaćih sladoleda jeste mogućnost izbora. Svako može da napravi sladoled po svojoj meri i sa ukusima koji mu se najviše dopadaju. Možete iskoristiti bilo koje voće koje imate u kući, bilo koju slatku poslasticu (čokoladu, oreo, napolitanku…) i od toga ćete, u kombinaciji sa ostalim sastojcima, dobiti savršeno letnje osveženje.

 

VANILA

Stara i ukusna vanila – Vanila je jedan od najklasičnijih domaćih sladoleda. Može da bude osnova sladoledima drugih ukusa, time što će se sjediniti u jednu masu, a može se služiti i konzumirati sam po sebi. Naizgled jednostavna poslastica, ali po mišljenju ljubitelja sladoleda, jedna je od omiljenih (Stil/Luftika, 2021).

 

ČOKOLADA

Slatka čokolada – Pored vanile, ljubitelji čokolade kao jednu od omiljenih poslastica biraju sladoled od čokolade. Sladoled sa sitno nasekcanom čokoladom koju osetite ispod zuba ili aroma čokolade, svejedno je – zadovoljstvo je zagarantovano.

 

OSTALI UKUSI

Iako su ova dva sladoleda oduvek bila popularna ne mogu se zanemariti i ostali ukusi koji očaravaju ljude. Tu su sladoled od lešnika, straćatela, sladoled od kokosa, bela čokolada i malina i mnoge druge kombinacije. Prednost domaćih sladoleda je što možete smućkati bilo šta što volite u jednom.

 

RECEPT

Starinski recept za domaći sladoled – Iako mnogi imaju svoje načine pravljenja i recepte za domaće sladolede, postoji starinski recept koji se koristi kao osnova sladoleda bilo kog ukusa.

Potrebno je:
3 žumanceta
3 kašike šećera
1 ravna kašika brašna
A potom:
3 belanca
6 kašika šećeramanja kockica marganiran ili maslaca
Pola litre mleka i 4 vanilin šećera (Stil.kurir.rs, 2021).

Koji god ukus da izaberete, koji god ukus da volite, nećete pogrešiti, a uživanje je garantovano.

 

 

LITERATURA:
Jakšić, S. (2021). Napravite najukusniji domaći sladoled koji ste ikad probali, NajŽena.rs.
Posećeno: 23.8.2022. Dostupno na:https://www.najzena.rs/kuhinja/vesti/1418/napravite- najukusniji-domaci-sladoled-koji-ste-ikada-probali/vest

Stil.kurir.rs. (2021). Starinski recept za domaći sladoled: Ovo je osnova svih sladoleda, Stil.
Posećeno: 23.8.2022. Dostupno na:https://stil.kurir.rs/trpeza/recepti/154015/starinski-recept- za-domaci-sladoled-ovo-je-osnova-svih-sladoleda-recept

Stil/Luftika. (2021). Kupovni mu nije ni do kolena: 4 jednostavna recepta za domaći sladoled
bez greške, koji će svi obožavati! (Recepti), Stil. Posećeno: 23.8.2022. Dostupno na:https://stil.kurir.rs/trpeza/recepti/155485/kupovni-mu-nije-ni-do-kolena-4-jednostavna- recepta-za-domaci-sladoled-bez-greske-koji-ce-svi-obozavatirecepti

 

TEKST: MILJANA SAVIĆ

Miljana Savić studira na Filozofskom fakultetu u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Gaji ljubav prema čitanju, odakle je i proisteklo interesovanje prema pisanju.  Otvorenog je uma, kreativna i odgovorna.