Kako se rešiti alergija na polen

Kako se rešiti alergija na polen

Za mnoge od nas izlazak u prirodu je najčešći vid relaksacije. Ipak, priroda nam nije uvek naklonjena. Polenske alergije znaju da budu nemilosrdne. Polen ne bira svoju žrtvu, jednako pogađa decu, omladinu, ljude srednje dobi i one najstarije. Neprijatni simptomi poput kijanja, svraba očiju, grla, crvenila na licu pa čak i otežanog disanja ono su što ovu alergiju čini teško podnošljivom.


 

ŠTA NAM MOŽE POMOĆI?

Poznato nam je da su alergije na polen najučestalije na proleće i u kasno leto. Dakle sada je pravo vreme da ublažimo trenutne simptome i preveniramo i sprečimo one koji bi nas sačekali na proleće. Počnite već sutra tako što nećete provetriti svoju kuću u rano jutro, već što kasnije uveče. Polena najviše ima u prepodnevnim satima, verujemo da baš tada najviše volite da šetate, ali ako imate problem sa alergijama, poželjno je da tu šetnju pomerite za predvečerje. Ako ste ipak prinuđeni da izađete napolje kada je koncentracija polena najveća, naočare za sunce i šešir ili kapa bili bi dobri saveznici.

Takođe, u ovom periodu ključno je da što češće perete kosu, blagim šamponom, jer se alergeni upravo tu najduže zadržavaju i stvaraju nam probleme. Nažalost, polenska alergija nije nešto što ima lek, ne možemo je se zauvek rešiti, ali svakako ima saveta koji vam mogu znatno pomoći i ublažiti simptome. Ono što je najsigurnija opcija jesu naravno lekovi, odnosno terapija protiv alergija koju vam preporuči lekar. Ona se uzima nekoliko meseci pre same sezone polena. Stoga, zaključak je jasan. Prevencija je uvek najbolji lek!

 

 

JAČAJTE IMUNITET

Naš organizam ima imunski odgovor na svaki napad štetnih spoljnih faktora. Isto važi i za alergije. Ako je naše telo pripremljeno za napad, lakše će se napadu odupreti. Zato, izuzetno je važno da jačate svoj imunitet zdravim navikama i tako stvorite adekvatni mehanizam koji će uvek stati na vašu stranu u borbi protiv neprijatelja zvanog polen.

 

 

TEKST: JELENA MIRKOVIĆ

Jelena Mirković uskoro će diplomirati na Fakultetu političkih nauka na smeru novinarstvo i komunikologija. Pasionirano čita ljubavne romane i fantaziju tako da iz svake knjige beleži citate kojoj joj se najviše dopadaju. Večiti je optimista i veruje u heroje koji na kraju priče ne moraju da žrtvuju svoju sreću zarad tuđe.