Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Šta posetiti u Srbiji?
Šta posetiti u Srbiji?

Šta posetiti u Srbiji?

Naša zemlja je puna neotkrivenih blaga. Svako mesto u Srbiji krije nešto što je svojstveno samo njemu, nešto unikatno i prelepo, a veoma često neotkriveno ili zapušteno. Međutim, uprkos tome, postoje mnoge stvari koje su sjajne, a pristupačne, i danas ćemo pisati upravo o njima.

 


 

NOVI SAD – PRESTONICA KULTURE

Zasigurno jedan od najlepših gradova u Srbiji, koji svojim vojvođanskim šarmom nudi mnogo više nego što se, možda, od njega očekuje. Sem što je duh samog grada drugačiji od svega što ste do sad videli, Novi Sad je pun sjajnih mogućnosti, koje se definitivno ne mogu iskoristiti za jedan dan. Tako da preporučujemo da izdvojite nekoliko dana i uživate u lepotama Petrovaradinske tvrđave, Srpskog narodnog pozorišta, a i samog centra grada gde uvek vrvi od nasmejanih lica. Dok ste tamo, ne libite se da obiđete i Sremske Karlovce, ali i Deliblatsku peščaru.

 

 

 

BEOGRADSKI NARODNI MUZEJ

Narodni muzej u Beogradu je jedno sasvim unikatno iskustvo. On se  nalazi se na Trgu republike, u samom centru grada. Unutra ćete pronaći tri sprata puna istorijski i kulturno značajnih predmeta, slika, ali i mnoštvo informacija kojima ćete obogatiti svoj um i duh. Mir i tišina i pogled na prošlost je nešto što će učiniti vaš dan mnogo boljim, pogotovo tokom toplih i bučnih letnjih dana.  U slučaju da niste znali, ulaz u muzej se ne naplaćuje nedeljom. Za ostale informacije, proverite njihov vebsajt, ali i od veoma ljubaznih ljudi koji tamo rade.

 

 

 

ĐAVOOLJA VAROŠ

Ovaj neverovatni prirodni fenomen je definitivno nešto što se ne viđa svaki dan. Ove veoma visoke kamene figure veoma su postojane i dugotrajne, za razliku od sličnih koje se mogu pronaći u Evropi. Ovaj fenomen bio je u trci za sedam svetskih čuda, do poslednjeg glasanja 2010. godine, ali ipak nije uvršten tu. Znajući da se ovakvo blago, a u isto vreme i čudo, nalazi baš u našoj zemlji, ne biste trebali gubiti vreme. Đavolja varoš nalazi se na planini Radan, u blizini Kuršumlije. Pored veličanstvenog pogleda, tamo možete popiti mineralnu đavolju vodu i obići brojne crkve i manastire.

 

 

 

SPOMEN- PARK U KRAGUJEVCU

Ovaj spomen-park je nastao kao znak sećanja na nedužne žrtve Kragujevačkog masakra. O ovom nemilom događaju sigurno dosta znate, pa nećemo ulaziti ponovo u detalje. Uprkos tome što je nastao tužnim povodom, ovaj 352 hektara veliki park, je idealan za jedan lep i opušten dan u prirodi. Mir i tišina, ušuškanost i cvrkut ptica su sjajna zamena za buku velikih gradova. Pored ovoga, možete pronaći i brojne druge spomen-ploče, a možete i posetiti muzej „21. oktobar”  .

 

 

 

PERUĆAČKO JEZERO

Ovo je veštačko jezero, nastalo još u prošlom veku, pregrađivanjem reke Drine, da bi se izgradila hidroelektrana  „Bajina bašta” . Jezero se nalazi na području opštine Bajina bašta i na području opštine Srebrenica. Osim uživanja u prirodnim lepotama ovog jezera, možete posetiti njegovu sjajnu okolinu, na primer: Bajinu baštu, planinu Taru, Nacionalni park Tara i Višegrad. Postoji mogućnost plovidbe brodićem koji polazi sa obale jezera i kroz kanjon reke Drine dolazi do Višegrada. Ovo je jedno stvarno posebno iskustvo, koje se ne može rečima opisati.

 

 

Nadamo se da ste uživali čitajući i da smo vam dali nove ideje za predstojeće godišnje odmore.

 

 

TEKST: NIKOLETA JOVIČIĆ

Nikoleta Jovičić je student jezika, zaljubljenik u poeziju, muziku i umetnost generalno. Voli da piše, uživa u prirodi i putovanjima, a večita inspiracija joj je ljubav.