Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Šta je međukulturalno komuniciranje i zašto je važno?
komunikacija

Šta je međukulturalno komuniciranje i zašto je važno?

„Budući da je svaki čovek u izvesnom pogledu kao i svi drugi ljudi, kao neki drugi ljudi i kao nijedan drugi čovek, postavlja se pitanje koji delovi identiteta su idiosinkratički (osobeni i karakteristični samo za tu osobu), grupni (karakteristični za grupu kojoj ta osoba pripada) i univerzalni (zajednički za sve ljude).” − Gordon Olport

 


 

 

Komunikacija je važna u svakom aspektu našeg života. Možemo da komuniciramo verbalno i neverbalno, s nekim ili sami sa sobom. Čak i kad ćutimo i ignorišemo komunikatora mi komuniciramo. Kada smo bliski sa nekom osobom vremenom ostvarujemo dobru neverbalnu komunikaciju, dovoljno je da se pogledamo i osoba kojoj je pogled upućen može prepoznati kako se osećamo i šta smo zapravo hteli da kažemo.

 

 

Osnovni elemenat komunikacije je verovanje u poruku. Kako bi se to postiglo bitno je da osoba koja saopštava poruku bude ugledna i ona kojoj se veruje, u većini slučajeva komunikator i jeste važniji od sadržaja poruke, jer imamo tendenciju da zaboravljamo šta smo čuli, ali prvi utisak o nekoj osobi i način na koji je prenela poruku duboko ostaje urezana u našem sećanju.

 

 

ŠTA PODRAZUMEVAMO POD MEĐUKULTURALNOM KOMUNIKACIJOM?

Međukulturalna komunikacija predstavlja komunikaciju između pripadnika različitih kultura čiji se jezik, kultura, običaji i istorija razlikuju od naših. Realizacijom međukulturalne komunikacije ostvaruju se mnoge prednosti u životu pojedinca ili grupe ljudi. Stičemo nova poznanstva, upoznajemo se sa različitim običajima i kulturama. Učimo nove jezike, znakove i mnogobrojne simbole. Stupamo u kontakt sa osobama koje su značajne za razvoj našeg biznisa na inostranom području. Otkrivamo nove modne trendove i specijalitete iz najpoznatijih svetskih kuhinja…Teži ostvarenju velikog demokratskog društva, koje za cilj ima da bez bilo kakvih predrasuda prihvati sve različitosti drugog naroda.

 

 

KADA SE ODVIJA ONA MOŽE ODVIJATI?

Razvoj masovnih komunikacija i globalizacije doveo je do toga da uz pomoć interneta i društvenih mreža možemo stupiti u kontakt sa bilo kim, čak i na drugi kraj sveta. Studentske tromesečne, šestomesečne ili godišnje razmene u drugoj državi mogu predstavljati dovoljan i jako zanimljiv način za upoznavanje nove kulture i najlakše savladavanje stranih jezika.

 

 

KULTURNE PREPREKE U KOMUNIKACIJI

Pored mnogih benefita koje smo naveli, uvek postoji ono ali i često nailazimo na prepreke u komunikaciji. Neznanjem o simbolima iz drugih kultura možemo da uvredimo nekog ili budemo pogrešno shvaćeni. Mnogo puta smo čuli od turista koji su letovali u Bugarskoj, da kod njih kada klimnete glavom zdesna nalevo i obratno to znači da nešto potvrđujete, a kad glavu pomerate gore-dole to predstavlja negaciju odnosno negativan odgovor. Značenje boja i simbola razlikuje se u većini zemalja, dok crvena negde predstavlja jačinu i moć, već na drugom podneblju simbol je žalosti i prognanstva.

 

 

TEKST: LARA RANČIĆ

Lara Rančić je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, uživa u pisanju i to je ono što je leči. Voli plavo, talase i more. Kada je sunca sve može! Voli da analizira umetničke slike i dugo gleda u njih, tu se kriju tajne velikih umova. San joj je da otvori svoj fotografski studio i napiše knjigu.