Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Osvežavajuće letnje piće – Brazilci znaju zašto!

Osvežavajuće letnje piće – Brazilci znaju zašto!

 

Brazilska limunada, poznata je i kao limonada suíça ili limonada de coco. To je kremasto letnje piće koje će vas sigurno osvežiti tokom vrelih dana. Ova ukusna limunada karakteristična je po tome što se pravi sa svežom limetom, kokosovom vodom i kondenzovanim mlekom. Ovakva kombinacija čini je jedinstvenom i neodoljivom za sve ljubitelje zanimljivih osveženja. U nastavku je recept za pripremu ove osvežavajuće limunade, uz korisne savete kako da najlakše dođete do finalnog proizvoda.


 

SASTOJCI:

  • 4 sveže limete i/ili limuna
  • 2 šolje kokosove vode (možete koristiti svežu kokosovu vodu ili kupiti flaširanu)
  • 1 šolja vode
  • 1/2 šolje kondenzovanog mleka (za manje slatku verziju, možete koristiti obično mleko ili biljno mleko)
  • 4-5 kašika šećera/40 ml meda ili glukoznog sirupa (po ukusu)
  • Led (po želji i ukusu)
  • Listići sveže nane za dekoraciju (opciono)

 

UPUSTVO ZA PRIPREMU:

 

  1. Operite limete i limunove, te ih iscedite kako biste dobili svež sok. Možete koristiti ručnu cediljku ili električni sokovnik. Dobijeni sok stavite sa strane.

 

Savet: Za više soka, pre ceđenja zagrejte citruse nakratko u mikrotalasnoj.

 

Dodatno: Tražite svežu limetu i limun kako bi ukus bio najbolji mogući. Odnos limuna i limete odredite po želji, u zavisnosti od toga volite li slatku ili gorku limunadu i u kojoj meri.

 

  1. Ako koristite svežu kokosovu vodu, otvorite kokos i izvadite sveže kokosovo mleko. U suprotnom, možete koristiti kupovno flaširano kokosovo mleko.
  2. U velikoj posudi pomešajte svež limetin i/ili limunov sok, kokosovu vodu i običnu vodu. Dodajte šećer/med/glukozni sirup prema vašem ukusu i promešajte dok se potpuno ne sjedini.
  3. Dodajte kondenzovano mleko u posudu sa limunadom i dobro promešajte. Kondenzovano mleko će dodati bogatstvo i kremastu teksturu limunadi.

 

Dodatno: Ako želite da ovo piće bude bez laktoze, punomasno kokosovo mleko je odlična alternativa za kondenzovano.

 

  1. Dodajte vodu, pa izmiksajte nakratko mikserom, ako želite penušavo piće.

 

Savet: Možete za pripremu koristiti i blender, što preporučujemo. Sve navedene sastojke samo sipate u posudu i izmiksate dok se ne sjedini u potpunosti i dok ne dobijete željenu teksturu pića. Pazite samo da ne preterate, kako ne biste dobili gorak ukus zbog citrusa. Takođe, posle blendanja, ako stavite cele limete u blender, moraćete smesu da procedite kako biste uklonili koru.

 

  1. Dodatno ohladite piće u frižideru ili dodajte kockice leda u limunadu kako biste je rashladili i dali joj osvežavajući efekat. Dobro promešajte kako bi se led ravnomerno rasporedio.

 

Dodatno: Pripremljena, a bez dodatog leda, brazilska limunada se može čuvati u frižideru dva do tri dana.

 

  1. Sipajte limunadu u čaše, ukrasite listićima sveže nane ili kriškama citrusa i spremno je piće za posluženje!

 

Dodatno (za odrasle): Ako želite alkoholnu verziju ovog pića, dodajte čašicu votke ili ruma u limunadu i napravićete pravi letnji koktel.

 

SPOJ NAIZGLED NESPOJIVOG

Ova ukusna brazilska limunada je sjajna opcija za osveženje na letnjim piknicima, roštiljima, plaži ili dok se opuštate u dvorištu. Limeta i limun pružaju osvežavajuću kiselost, kokosova voda dodaje prirodne elektrolite i hidrira telo, dok kondenzovano mleko donosi kremastu slatkoću.

 

LIMEADA

Ovo je piće koje će vas sigurno osvežiti i pružiti vam jedinstveni ukus Brazila. Zanimljivo je da, iako glavni sastojak nije limun nego limeta, ovo piće nosi naziv limunada. To je zbog toga što je portugalska reč za limetu limão, pa je i ovo piće limonada – limunada. Neki kažu i da bi, zbog limete kao ključnog činioca pića, trebalo da se zove limeada.

 

KAD TI ŽIVOT DA LIMUN…

Uživajte u ovom prelepom i osvežavajućem piću tokom leta i podelite ga sa porodicom i prijateljima kako biste svi mogli uroniti u ovaj jedinstven ukus. Zato kada vam sledeći put život da limun ili limetu – znate šta vam je činiti!

 

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme. Pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.