Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Vodič kroz prvu pomoć za odlazak u prirodu
Prva pomoć

Vodič kroz prvu pomoć za odlazak u prirodu

Kada su deca u pitanju, koliko nas poželeli supermoć da predvidimo svaki mogući scenario? Ili, da bar jednom izađemo iz kuće razmišljajući – sve je u redu, sve sam poneo/la?  Zašto ne bismo svrstali bar neke od situacija u kojima se možemo naći na plaži ili u parku, pod one koje možemo rešiti na licu mesta?


 

KOLIKO NAM STVARI ZAISTA TREBA?

Znamo da konstantno planiranje po deset koraka unapred roditelje strašno umara i iscrpljuje. Izvlači nas iz trenutka njihovog detinjstva i bezbrižnosti. Sticajem okolnosti, razne situacije se dešavaju, poput najrazličitijih tipova posekotina i povreda. Ukoliko je i pesak uključen u igru, oči i nos neretko budu u problemu. Potpuno je u redu nemati odgovor ili rešenje za sve.

 

 

 

Mnogi roditelji se odlučuju da prvenstveno sebe umire i osmisle ličnu mini prvu pomoć i na taj način prekinu stravičan tok misli – šta ako. Ovo nisu predlozi lekara, ali jesu saveti iskusnih roditelja koji su našli način kako da, u nekim nezgodnim situacijama, pomognu i sebi i svojoj porodici.

 

Evo jednog primera prve pomoći:

 

antiseptik u spreju za brzu dezinfekciju rana i sluzokože
 flasteri
prašak za rane – da brzo zaustavimo krvarenje i nastavimo igru

kapsule aktivnog uglja – za slučaj trovanja hranom ili hemikalijama

fiziološki rastvor u ampuli – u slučaju peska u očima ili nosu

gel ili kremica –  za ujede, opekotine od kopriva i slično

pinceta i makazice

sterilna kompresa – u slučaju da treba pritisnuti ili očistiti ranu

analgetik – za nas odrasle, kod iznenadnih glavobolja.

 

 

ŠTA PONETI NA CELODNEVNI IZLET?

Sve navedeno staje u mali neseser na dnu ranca, u nadi da neće zatrebati. Pored običnih i vlažnih maramica, nije potrebno još mnogo toga. Poneka presvlaka, grickalice i voda. Ukoliko planirate celodnevni izlazak u prirodu, dodali bismo i:

elektrolite u kesici za rastvaranje u vodi – koriste se kod sunčanice, povraćanja ili kod dijareje, osvežavaju i ubrzavaju oporavak

zip kese za prljave ili mokre stvari

sprej protiv komaraca i krpelja

antihistaminik po izboru – za slučaj iznendadne alergijske reakcije.

 

Za decu u vidu sirupa, za odrasle u tableti.

antipiretik za decu po izboru – za slučaj porasta temperature

neotvoren špric za doziranje sirupa

melem za opekotine od sunca

 

 

POENTA JE U OSEĆANJU (NE)MOĆI

Navedeni primeri su univerzalnih potreba, i daleko od toga da odgovaraju svim porodicama. Iako je činjenica da su nezgode i povrede sastavni deo života, reakcije odraslih umnogome određuju kako će dete doživeti određenu stresnu situaciju. S toga, želimo vam bezbrižno igranje, neseser pun neiskorišćenih preparata, uz toplu preporuku da s vremena na vreme, proverite rok trajanja.

 

 

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama.