Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kakva je bila barokna umetnost?
Kakva je bila barokna umetnost?

Kakva je bila barokna umetnost?

Barkona umetnost prvi put se pojavljuje na prostorima Italije, gde će od sredine 17. veka u narednim decenijama stvarati neki od najvećih imena istorije umetnosti na teritoriji Evrope.


BISER ŠKOLJKE JEDNOG VREMENA

Poreklo termina barok potiče još iz srednjevekovne filozofije, gde se italijnska reč barroco koristila u metaforičkom smislu, označavajući tako zamršeni proces mišljenja, zbrku i odsustvo bilo kakvog sistema.

Međutim, više prihvaćen prevod usvojen je iz portugalskog i španskog govornog područja, a predstavljao je biser nepravilog oblika. A zar se najveća tajna lepote ne krije baš u tim sitnim nesavršenostima?

KAKO SU POVEZANI BAROK I RETORIKA?

Barkona epoha najpotpunije se zasniva na pojmu retorike. Još je i renesansa, epoha koja je prethodila baroknoj, svoju humanističku teoriju o umetnosti zasnovanu na terminu ut pictura poesis počela polako da podređuje retorici.

Ali, zvaničan prelaz iz paganskog sveta renesesanse i manirizma u baroknu umetnost i njenu versku reformu, označiće termin ut pictura sermones.

BAROKNA PIKTORALNA POETIKA

Svojstva umetničkog stvaranja barokne epohe i njena piktoralna poetika određuje karakteristike  svojevrsnog stila umetnosti baroka. Prema određenim istraživačima ova epoha se često posmatra kroz prizmu oduststva  formalnog stilskog jedinstva.

Ipak, postoje karakteristike koje možemo podvući kao svojstvene baroknom stilu u umetnosti. Česti svetlosni kontrasti, iluzija dubokog prostora kojom kroz komunikaciju sa posmatračem traži da se on uzdigne, zaboravi telesno. Ovo barokno promišljanje i elevacija umnogome će odrediti ovu epohu.

VEŠTINA NIJE PRESUDNA

Barokni umetnik svet pažljivo posmatra, selektuje čime odstranjuje ono neptrebno ili manje lepo, da bi potom stvorio konačno delo. Figure koje počivaju na antičkim osnovama, skulpturalni oblici i forme u slikarstvu, koje je opet realno.

Studije, crtež koji postaje suma umetnikovog intelekta, a ne samo veština. Sve ovo definisaće ideju lepote ovog bisera nepravilnog oblika.

TEKST: MILICA TOPALOVIĆ

Milica Topalović, rođena je 2003. godine. Student je druge godine istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Pored pisanja bavi se i fotografijom.