Odlična i ne tako poznata mesta u Grčkoj

Odlična i ne tako poznata mesta u Grčkoj

Osim po odličnoj hrani i što je kolevka mnogih nauka, Grčka je poznata i po svom prelepom pejzažu i mnogobrojnim ostrvima. Bogatstvo prirode i velelepni prizori koji se mogu videti u ovoj zemlji su još jedna stvar koja vas može ostaviti bez daha. Predstavljamo vam odlična i ne tako poznata mesta u Grčkoj.


OSTRVO PAROS

Bele kuće i plavi krovovi ne krase samo Santorini, već i ostrvo Paros. Na ovom ostrvu zateći će vas taverne sa plavim stolovima i stolicama, kućice na uzvišenjima, dosta stepenica i ružičasto cveće. Ukoliko ste ljubitelj tradicionalnih sela i zanima vas vizantijski crkveni kompleks iz 4. veka, ovo je ostrvo za vas.

 

OSTRVO AMULJANI

Amuljani je malo ostrvo do kog se dolazi trajektom iz luke Tripiti na Atosu. Ovo ostrvo se razlikuje od drugih grčkih ostrva jer je mahom nenaseljeno. Ukoliko niste došli automobilom, ostrvo i zanimljive plaže možete obići i čamcem, a u ponudi je i krstarenje oko Svete Gore.

 

OSTRVO SKOPELOS

Ako ste se ikad pitali gde je snimljen čuveni film Mamma mia! odgovor je – ostrvo Skopelos! Ovo ostrvo nalazi se istočno od Skijatosa i važi za najšumovitije ostrvo Grčke. Netaknuta priroda i sela čine da odmor na ovom ostrvu bude pravi beg od moderne civilizacije.

 

OSTRVO AMORGOS

Ostrvo Amorgos, do kog se dolazi trajektom iz luke Pirej, najpoznatije je po manastiru Panagia Hozoviotissa. Do ovog manastira u steni vode vas stepenice uklesane u kamen. Ostrvo je poznato i po tome što je upravo ovde sniman film Veliko plavetnilo.

 

GRAD VOLOS

Volos je jedan od najvećih i najlepših gradova Grčke. Nalazi se u podnožju planine Pilion i odavde svakodnevno idu trajekti ka Sporadima. Obogaćen prelepim vidikovcima i interesantnoj arhitekturi, ovaj grad je, prema mitologiji, nekad bio dom kentaurima.

 

OSTRVO LEFKADA

Ostrvo Lefkada, osim što je poznato po manastirima na vrhu brda, prelepim panoramama i jedinstvenim plažama, poznato je i po vetrovima. Plaže Vasiliki i Agios Ioannis su nezaobilazne destinacije za kampere, jedriličare, kajtere i ljubitelje adrenalina. Nedaleko od mesta Vasiliki možete videti i prelepi kaskadni vodopad Dimosari.

 

 

TEKST: NAĐA TODOROVIĆ

Nađa je studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, smer Komunikologija i odnosi sa javnošću. U slobodno vreme bavi se fotografijom, čitanjem i pisanjem. Kako je od malih nogu u sportu, želja joj je da jednog dana njena karijera spaja odnose sa javnošću i sport.