Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kan – grad glamura i filma
Kan - grad glamura i filma

Kan – grad glamura i filma

Kan jedan je od najatraktivnijih gradova francuske rivijere. Lokalne plaže, mediteranska klima, kao i izvanredan geografski položaj godišnje privuku u proseku tri miliona posetilaca iz čitavog sveta.



EVOLUCIJA JEDNOG PRIOBALJA

Jedan od prvih koji je na neki način otkrio i opisao Kan u svojim delima je bio je Lord Henri Brogam. Ovaj engleski političar i pisac je opisao grad svojim sunarodnicima.

Opčinjen u to vreme mirnim ribarskim selom, davne 1834. godine Brogam je sagradio vilu. On se tu vraćao svake zime narednih trideset i četiri godine. Danas, Kan je daleko od pecaroškog seoceta.

Kao prestonica kinematografije, Kan je svetski poznat po sajmovima i bazarima ali i luksuznim hotelima. Neki od tih hotela su Le Martinez, Le Carlton i drugi. Oni su često posećeni od strane filmskih zvezda i dobrostojećih turista.

LA KRUAZET – HORIZNOT LUKSUZA I PRIRODE

Možda je teško zamisliti, ali ovaj bulevar je danas protkan bogatstvom najimućnijih. Nekada je to bila zabačena staza na obali mora, strma i neugledna, usput tek ponekom meštaninu na magarcu.

Danas je plaža oivičena palmama – zaštitnim znakom grada. Stvorena je za paradiranje luksuznim odmaralištima, ali ipak optočena zlatnim peskom i kristalnim morem. Bez ikakve sumnje, La Kruazet opravdava titulu jedne od najlepših plaža.

PRESTONICA SEDME UMETNOSTI

Prva asocijacija na ovaj grad Azurne obale svakako je crveni tepih internacionalnog filmskog festivala. Takođe, na Kan ljude asocira i gore spomenuta promenada na obali mora.

Jedno je sigurno – svako ko je bitan u svetu filmske industrije je bar jednom u životu posetio ovaj ekstravagantni grad.

MESTO GDE SE NOSI LEPTIR-MAŠNA

Na mestu nekadašnjeg kazina sagrađena je Palata festivala i konferencija – (fra.) Palais des Festivals. Ova zgrada se koja prethodnih petnaest godina neprestano renovira i ulepšava. Već sedmu deceniju zaredom prostire legendarni crveni tepih za premijere filmova iz celog sveta.

Mala je verovatnoća da niste čuli za Zlatnu palmu – nagradu koja se upravo na ovom festivalu dodeljuje za najboji film. Ili, makar ste čuli za neke od velikana kojima je dodeljena – Martin Skorsezea, Frensis Ford Kopolu, Ridli Skot,…

24 STEPENIKA DO ZVEZDA

Ako bismo se za tren fokusirali na kultni festival filma, ne možemo a da ne primetimo njegov lokalni ali i globalni uticaj. Filmske zvezde, režiseri, dizajneri, juveliri, gotovo svi najveći svetski brendovi na neki način prošetaju crvenim tepihom i legendarnim
stepenicama.

Takođe, odluka da premijera nekog filma bude na ovom festivalu, umnogome proriče dalju budućnost tog filma. Kanski kritičari važe za nemilosrdne: nebrojano naslova su vinuli u zvezde, ali i poslali u nezaborav.

MEMORABILIJA U SVAKOM PLOČNIKU

Poput holivudske Staze slavnih, Kan ima sopstveni Put zvezda, gde možete videti otiske šaka legendarnih imena poput Meril Strip, Džudi Foster, Mel Gibsona, Šeroun Stoun

Preko 150 bezvremenih zvezda ostavilo je svoje otiske na dar kanskim pločnicima. Iako je maj mesec u duhu filma, grad blista i diše cele godine.

Ukoliko imate tu sreću da se zadesite u Kanu, obavezno posetite Stari grad, buvlju pijacu, kao i impozantnu luku, poznatu kao tačku polaska Kraljevske regate. Bez obzira na savremeni glamur, sjaj i šljokice, kulturna baština ovog grada je ipak ono što u potpunosti oduzima dah.

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama