Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Zvezdine zvezde – ponos Zvezdine istorije
Zvezdine zvezde – ponos Zvezdine istorije

Zvezdine zvezde – ponos Zvezdine istorije

Kroz fudbalski klub Crvena zvezda su prošla mnoga slavna i zvučna imena. Mnogi fudbaleri su ostavili neizbrisiv trag. Zbog toga, Zvezda ima tradiciju dodeljivanja zvanja Zvezdina zvezda. Koliko je to posebno zvanje, govori i činjenica da je samo pet fudbalera imalo tu čast da postane Zvezdina zvezda.


PRVA ZVEZDINA ZVEZDA

Prva Zvezdina zvezda bio je Rajko Mitić. U Zvezdu je došao iz FK BSK-a i to na početku njenog osnivanja. Tu je proveo čak 14 sezona i to od 4. marta 1945. do novembra 1958. godine. Sa kapitenskom trakom na ruci, podigao je deset trofeja. Igrao je na poziciji desne polutke. Na 572 utakmice, postigao je 262 gola. Za Rajka važi da je bio pravi džentlmen van terena, ali i na terenu. Igrao je, pre svega, čist fudbal, bez nesportskih poteza. U njegovu čast, od 21. decembra 2014, Zvezdin stadion nosi njegovo ime.

KRALJ DRIBLINGA

Nakon Rajka, druga Zvezdina zvezda, bio je Dragoslav Šekularac, popularni Šeki. Za Zvezdu je igrao u periodu od 6. marta 1955. do 5. juna 1966. godine. Za to vreme, 119 puta se upisao u listu strelaca i to na 375 odigranih mečeva. Sa crveno-belim klubom osvojio je pet titula prvaka i jedan kup. Zbog svoje sjajne tehnike, dobio je nadimak Kralj driblinga.

Šeki je bio jako temperamentna osoba. To ga je koštalo dve godine neigranja fudbala. Zbog udaranja sudije, nakon utakmice u Nišu bio je suspendovan. Utakmice protiv Partizana smatrao je svojim najvažnijim utakmicama u životu.

OD IGRAČA DO PREDSEDNIKA KLUBA

Dragan Džajić je treća Zvezdina zvezda. Za Džajića mnogi kažu da je jedan od najboljih igrača u istoriji srpskog i jugoslovenskog fudbala. Igrao je na poziciji levog krila. Za prvi tim Crvene zvezde debitovao je sa samo 17. godina. Igrao je u periodu od 1961. do 1975. godine, gde se 108 puta, na 280 utakmica, upisao u listu strelaca. U Zvezdu se vratio 1977. godine, gde je odigrao još 25 utakmica i pet puta pogađao protivničku mrežu. Koliko voli Zvezdu, govori činjenica da je nakon završetka igračke karijere, ostao u klubu i postao njegov predsednik.

PROBLEM SA REŠENJIMA

Čuveni Pižon, odnosno Vladimir Petrović, četvrta je Zvezdina zvezda. U Zvezdi je proveo 11 godina, odigrao 497 utakmica i postigao 117 golova. Za to vreme osvojio je šest titula. Pregled igre, prefinjeni dribling, precizno i pravovremeno dodavanje, dovelo je Pižona do zvanja Zvezdina zvezda. O kakvom igraču se radi, govori i njegova čuvena izjava: Često sam imao problem u igri jer sam u glavi imao ne dva, već pet rešenja.

DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI

Peta Zvezdina zvezda je Dragan Stojković Piksi, koji iz Radničkog, 1986. godine prelazi u Crvenu zvezdu. Piksi je jedina Zvezdina zvezda koja je provela manje od jedne decenije u klubu. Preciznije, bio je samo četiri godine u Zvezdi. Za to vreme, odigrao je 219 mečeva, postigao 54 gola i osvojio dve titule prvaka.

Zvezdaši ga pamte po njegovim sjajnim driblinzima i golovima iz slobodnih udaraca. Takođe, ostao je upamćen i po činjenici da nije želeo da šutira penal protiv Zvezde u finalu Kupa evropskih šampiona, dok je igrao za Olimpik.

ZLATNA GENERACIJA ZVEZDINE ZVEZDE

Iako su prethodnih pet Zvezdinih zvezda bili pojedinci, šesta Zvezdina zvezda je zlatna generacija, koja je 1991. osvojila titulu prvaka Evrope. Tu generaciju čine Stevan Stojanović, Duško Radinović, Slobodan Marović, Vladimir Jugović, Refik Šabanadžović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Robert Prosinečki, Dejan Savićević, Siniša Mihajlović, Darko Pančev, Dragiša Binić, Vlada Stošić, Goran Vasilijević, Ivica Momčilović, Željko Kaluđerović, Milić Jovanović, Goran Jurić, Rade Tošić, Vladan Lukić i Ljubiša Milojević.

Fotografija preuzeta sa sajta.

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.