Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Tuvalu – najneposećenija država na svetu
Tuvalu - najneposećenija država na svetu

Tuvalu – najneposećenija država na svetu

U okeanskom pojasu Polinezije nalazi se četvrta najmanja država na svetu. Tuvalu, bivša britanska kolonija sa površinom od svega dvadeset šest kvadratnih kilometara, je najneposećenija država sveta. Ipak, manjak turista ne znači da ona nema šta da ponudi. Dobodošli u svemogući Tuvalu, tropski biser Okeanije.  


GEOGRAFSKE KARAKTERISTIKE

Tuvalu je sačinjen od sedam malih ostrva i nalazi se između Australije i Havaja. Glavni i najnaseljeniji grad je Funafuti.

Aerodrom se proteže čitavom dužinom Funafutija, a avioni, koji dolaze retko, i uglavnom kako bi stanovništvu dostavili neophodne namirnice, deca noću koriste kao igralište i teren za fudbal.

Mada su temperature tropske, godišnja doba dele se na suva i mokra, pa su u zemlji dugoročne suše, kao i dugoročne padavine česta pojava.

KAKVA JE PRIVREDA?

Stanovnici države su etnički Polinežani, sa mikronežanskom i melanežanskom manjinom. Stanovništvo se mahom bavi ribolovom.

Mada je inflacija u prethodnih deset godina teško pogodila ostrvo, ono na čemu Tuvalu najviše zarađuje jeste iznajmljivanje sopstvenog imena. Budući da je TV skraćenica imena Tuvalu, iznajmljivanje domena tv televizijskim portalima znatno doprinosi državnom BDP-u.  

KULTURA I DRUŠTVO TUVALUA

Pored aerodroma i modernih zgrada koje su na ostrvima države izgradile kolonijalne sile, Tuvalu je prepoznatljiv po tradicionalnim kućicama izgrađenim od bambusa i trske. Ovim materijalima građene su i zgrade i crkve, koje su potom farbane u belo.

Stanovnici Tuvalua belu boju prave paljenjem mrtvih korala čiji pepeo potom mešaju sa vodom. Tuvalijanci su hrišćani i vera im je izuzetno važna. Mnoge umetnine prave se iscrtavanjem i oblikovanjem školjki.

Tradicionalni dezeni su posebno bitni ženama, koje od rane mladosti uče da pletu haljine, suknje i narukvice. Elementi tradicionalnih motiva se mogu videti i na svakodnevnim predmetima poput udica za ribolov, kanua i escajga.

U ishrani je najbitniji kokos i kokosovo mleko, kao i različite vrste riba i morskih plodova. I dalje se živi tradicionalnim komunalnim načinom života.

Svaka porodica ima svoj zadatak, koji se na tuvalijanskom zove salanga – to može biti ribolov, izgradnja kuća ili vođenje komunalne prodavnice.

Svi roditelji su dužni da svoju decu nauče zanatom koji im je predodređen. Tuvalu ima i svoje sportove poput kilikitija, koji je sličan kriketu i te anoa, koji je sličan odbojci. 

POSETIMO TUVALU DOK NIJE PREKASNO

Iako je Tuvalu najneposećenija zemlja sveta, oni koji su je posetili kažu da ima jedne od najlepših plaža na svetu. Stanovnici su veoma srdačni i gostoljubivi, a način života je miran i opušten.

Ipak, globalno zagrevanje predstavlja veliku pretnju Tuvalijancima. Smatra se da će ovo biti prva zemlja koja će zbog globalnog zagrevanja potpuno iščeznuti. Petnaestog novembra 2022. godine, ministar Simon Kofe se svetu obratio iz digitalne verzije Tuvalua:

Naša zemlja, naš okean i naša kultura su najbitniji deo naših ljudi. I mi moramo da ih zaštitimo, ako ne u stvarnom svetu, onda preko internet oblaka.

U simulaciji ostrva, Tofe stoji u vodi do kolena kako bi svetu demonstrirao težinu problema sa kojim se država bori. Tuvalu planira da napravi digitalnu verziju u kojoj bi se mogle videti replike svih ostrva i znamenitosti kako bi se sačuvala zemlja koje uskoro neće biti.

Tuvalu je dokaz koliko je bitno da ne zaboravimo da poštujemo i upoznajemo tuđe kulture. Posetimo Tuvalu dok ne bude prekasno

TEKST: MARINA MILENTIJEVIĆ

Marina Milentijević je student novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.