Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Koji su benefiti slatkog (batata) krompira?
Koji su benefiti slatkog (batata) krompira?

Koji su benefiti slatkog (batata) krompira?

Slatki krompir pripada porodici biljaka pod nazivom Convolvulaceae i originalno je nastao u Južnoj Americi, iako se danas gaji po čitavoj Americi, Japanu i u određenim delovima Rusije. Slatki krompir predstavlja veoma značajnu namirnicu u ljudskoj ishrani, a saznaćemo i zašto je to tako.


VISOK SADRŽAJ VLAKANA

Slatki krompir sadrži kako rastvorljiva, tako i nerastvorljiva vlakna (oko 100g krompira sadrži 3g vlakana), što omogućava neometani rad sistema za varenje. Dnevni unos vlakana ne bi trebalo da iznosi ispod 25g, jer je njegov unos između ostalog odgovaran za snižavanje i kontrolisanje holesterola u krvi.

STABILIZUJE KRVNI PRITISAK

Slatki krompir često se preporučuje kao zamena za beli, upravo zbog visokog sadržaja vlakana, koji pomažu pri regulaciji šećera u krvi, odnosno, sprečavanju njegovog naglog skoka.

POGODAN ZA DIJABETIČARE

Osobe koje boluju od dijabetesa sklone su, zahvaljujući insulinskoj rezistenciji, naglim skokovima šećera u krvi, te je batat odlična namirnica u sprečavanju takve pojave, dok ukoliko se konzumira u barenom stanju ima i veoma nizak glikemijski indeks, što je takođe preporučljivo.

POSPEŠUJE VID

Pored šargarepe koja je poznata po blagotvornim svojstvima za vid, u ovu grupu takođe spadaju crvena paprika i batat, upravo zbog visokog sadržaja vitamina A. Jedno od istraživanja iz 2019. godine pokazalo je da beta-karoten iz vitamina A smanjuje rizik od makularne degeneracije (bolest oka koja pogađa centralni deo mrežnjače, odnosno makulu). Makularna degeneracija predstavlja vodeći uzročnik gubitka vida, jer od nje ljudi obolevaju češće nego od katarakte i glaukoma zajedno.

PRODUŽUJE ŽIVOT

Beta karoten koji je zastupljen u slatkom krompiru zaslužan je za snižavanje rizika od bilo koje bolesti, pa samim tim, produžava naš vek na zemlji. Sprečava oštećenja izazvana slobodnim radikalima, koja inače mogu dovesti do nastanka brojnih hroničnih bolesti.

ODRŽAVA ZDRAVU KILAŽU

Pored značajnog broja vlakana, batat je velikim delom sačinjen i od vode, što znači da njegovo konzumiranje dovodi do produženog osećaja sitosti. To dalje sprečava nepotrebna i prekomerna grickanja između obroka i na taj način pomaže održavanju telesne težine, a u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću i njenom sniženju.

SADRŽI POTREBNE VITAMINE

Jedan srednji batat obezbediće vam više od 100% vitamina A, 25% vitamina C, koji je važan za naš imuni sistem, kao i 19% vitamina B16, koji utiče na izdržljivost i metaboličke procese, pa se često nalazi u upotrebi kod sportista, a utiče pozitivno i na emocionalno stanje osobe.

SADRŽI POTREBNE MINERALE

Minerali su od jednake važnosti za naš organizam kao i vitamini, a slatki krompir sadrži nekoliko vrsta. Jedan osrednji batat obezbeđuje 25% dnevnog unosa mangana, važnog za zdravlje kostiju. Zatim, 20% bakra, koji učestvuje i brojnim fukcijama organizma kao što je stvaranje crvenih krvnih zrnaca i 12% kalijuma, koji reguliše balans tečnosti i pomaže u održavanju nervnog sistema.

Fotografija: commons.wikimedia.org

TEKST: MARIJA JOKA

Marija Joka rođena je 1999. godine u Valjevu. Pohađa master studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U slobodno vreme uživa u filmovima, kuvanju, prirodi i fizičkoj aktivnosti