Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Kako očuvati životnu sredinu za vreme praznika?
Kako očuvati životnu sredinu za vreme praznika?

Kako očuvati životnu sredinu za vreme praznika?

Započinjemo novu godinu i praznična euforija se polako bliži kraju. Sabiramo utiske, pripremamo se za životne obaveze koje smo ovih dana stavili na pauzu i polako se vraćamo svojim rutinama. Dok nas još uvek drži osećaj da je vreme usporilo, pravi je trenutak da se osvrnemo na navike u kojima smo proveli praznike. Hajde da razmislimo kako one utiču na našu životnu sredinu jer za nju nema pauze. Nudimo vam par saveta koje biste u budućnosti mogli da primenite, ukoliko već niste, da vaš praznični duh postane i održiv.


VIŠAK HRANE NA PRAZNIČNOJ TRPEZI

Ono što nam možda i najviše ispunjava praznike jeste trpeza. Novogodišnja i božićna jela spremaju se na pretek i hrane bude više nego što možemo da pojedemo. Prema poslednjim istraživanjima stručnjaka, u Srbiji se godišnje baci 770.000 tona hrane. Da praznična hrana ne završi u otpadu, pre svega, možemo bolje isplanirati količinu koju ćemo spremiti. Trudite se da tokom obroka u tanjir ne stavite količinu koju ne možete celu da pojedete. Ostatke možete uvek adekvatno odložiti za kasnije, a ono što nije jestivo može biti kompostirano. Delite jela koja ostanu sa drugima u svojoj okolini ili se raspitajte kako možete da donirate hranu ugroženima u svojoj zajednici.

DARIVANJE POKLONA I ČUVANJE ŠUMA

Nakon razmenjivanja novogodišnjih poklona, ne ostaje samo poklon, već i gomila ukrasnog papira. Milioni kilograma papira za umotavanje svake godine završe na deponijama, čime se doprinosi globalnom otpadu i ugrožavanju šuma. Ukoliko vam je ostalo puno ukrasnog papira od ovih praznika, sačuvajte ga i iskoristite za sledeće prilike darivanja. Trudite se da uvek koristite korišćeno dokle god je to moguće. Do sledećih praznika možete istražiti i kreativne načine za pripremanje iznenađenja, koji ne uključuju korišćenje papira. Japanska tradicija furošikija praktikuje korišćenje tkanine za višekratnu upotrebu da se uvije poklon, tako se smanjuje otpad, ne koristi papir i samim tim – štede se šume.

KADA SE ZAVRŠI MAGIJA NOVOGODIŠNJE JELKE

Ukoliko ste kupili pravo drvo za praznike, raspitajte se kako možete da ga reciklirate nakon korišćenja. Potražite savet od lokalnih proizvođača. Raspitajte se za rasadnike koji iznajmljuju i neguju drveće tokom čitave godine. Velike količine bačenih stabala se raspadaju na deponijama i slobodno ispuštaju metan u atmosferu. U budućnosti kupite drvo sa busenom i obezbedite mu mesto gde se može posaditi. Ako ste se opredelili za plastičnu, veštačku jelku, koristite je još mnogo godina, kao i svoje novogodišnje ukrase. Čuvajte ih, neka postanu vaša tradicija, a nove ukrase pravite sami od prirodnih materijala.

TEKST: JELENA VUJKOVIĆ

Jelena Vujković je završila studije Srbistike, nedavno magistrirala i sada se prepušta svim poslovima koji gaje ljubav prema jeziku, izražavanju i kreativnosti. Trudi se da bude društveno odgovorna, gaji veliku ljubav prema prirodi i poštuje život oko sebe.