Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Preporuke knjiga za hladne dane
Preporuke knjiga za hladne dane

Preporuke knjiga za hladne dane

Hladan dan ne mora biti toliko hladan ako imate dobru knjigu da u nju uronite i da joj se prepustite, makar na koji sat. Svako voli različiti žanr, druge autore, preferira kratke ili duge knjige. Ipak, spisak preporuka koji sledi pokušaće da obuhvati različite knjige. Predstaviće vam neke nove ideje za dobro utrošeno slobodno vreme. Na vama je samo da pokušate da zaboravite na ružno vreme, ušuškate se u svom toplom domu i čitate!


TELO KOD KUĆE, RUPI KAUR

Telo kod kuće je zbirka poezije koja podseća čitaoce da otvore svoj um za ljubav i promene. Takođe, poziva sve na to da treba prihvatiti druge, kako svoju porodicu, prijatelje, tako i one koje ne poznaju. Autorka, koja je poreklom iz Indije, svoja iskustva i sećanja, mišljenja i probleme približava čitaocima kroz poeziju koju piše. Rupi povezuje lepo i tužno, veselo i ružno, problem i rešenje.

Mnogi imaju podeljena mišljenja o njenom pisanju. S obzirom na to da će ubrzo doći zima i da se sve više vremena provoditi baš kod kuće, ova knjiga će vam pomoći da barem jedno kišno ili snežno popodne brže prođe. Ipak, neće vas ostaviti na miru ni nakon čitanja. Sigurno će vas podstaći na razmišljanje i poželećete da o njoj sa svima oko sebe možete da pričate!

DOPLER, ERLEND LU

Dopler je knjiga koja obrađuje razne teme, a iz ugla jednog, glavnog lika. Pričajući o različitim problemima, pomalo oštrim tonom, Erlend Lu ipak uspeva da privuče i zadrži pažnju čitaoca svojim prepoznatljivim humorom. Protagonista ove priče odlazi od kuće, ostavlja svoju porodicu i seli se u šumu. Iako ima ženu, dete, prijatelje i komšije, rešio je da se izdvoji iz društva. Tokom nekoliko meseci, uglavnom tokom jeseni i zime, priča o svojim iskustvima i načinu posmatranja samog sebe.

Priča o tome kako je društvo u kom živi reagovalo na njegovu odluku i promenu načina života. Njegovo nezadovoljstvo, nedostatak smisla i životna kriza u kojoj se našao – samo su neke od tema koje delo pokriva. Prikazuju time i širu sliku stanja modernog društva i njegovih zahteva. Iako na momente mračan, pesimističan i surov, Dopler će na vas ostaviti poseban utisak i pamtićete je dugo nakon čitanja.

SPISAK ZVANICA, LUSI FOLI

Ova knjiga je za ljubitelje misterija sa primesom trilera. Autorku porede sa Agatom Kristi. Ako ste za nju čuli, neko njeno delo pročitali ili pogledali bilo šta snimano po uzoru na njena dela – znaćete šta da očekujete i od Lusi. Spisak zvanica je knjiga koja se čita tokom tmurnih i hladnih, maglovitih ili kišnih dana. Atmosfera priče i njeni likovi utopiće se u svačiji svet i sigurno ćete barem nekog od njih moći da prepoznate u svom krugu poznanika.

Održava se proslava venčanja i dolaze gosti. Sve se dešava na ostrvu izdvojenom od sveta, koje daje i veliku dozu privatnosti, ali i stvara osećaj nelagode i neprijatnosti. Usred večeri desilo se ubistvo. Trik je u tome što je svako sa spiska zvanica potencijalni ubica. Do kraja knjige ćete povezivati i prespajati ono što mislite da znate. Ipak, da li ćete uspeti da otkrijete ko je zapravo kriv dok se proslava venčanja ne završi?

KRV NA SNEGU, JU NESBE

Ovo je knjiga za one s jačim stomakom i ljubavlju prema skandinavskim, tamnim i hladnim krimićima. Ovo je klasični triler. Nesbe je poznat svima i ko god da je čitao trilere, zna da je on jedan od retkih pisaca koji na vrhunski način umeju da ispričaju jezivu i tmurnu priču. Istovremeno, sve dublje uvlači čitaoca u nju. Nesbe u triler uspeva da ubaci ljudskost i iskrenost, intimu, ali i surovost sveta o kom piše – ceo spektar emocija i situacija.

Pisana iz ugla ubice, ova priča objašnjava sa čime se i sam ubica bori, kako razmišlja i zašto se ponaša kako se ponaša. Kratka je, svedena, brza i pravi izbor ako nemate puno vremena, a želite da se posvetite dobroj knjizi. Ukoliko ovo budete čitali tokom jednog kišnog ili snežnog dana, shvatićete da su i sivi dani satkani od belog i crnog. Takođe, dobro često nije samo dobro, niti zlo – zlo.

ČETIRI SPORAZUMA, DON MIGUEL RUIS

Na posletku, poznato je da u svaku novu godinu ljudi ulaze željni promena, kao i ostvarenja svojih starih i novih želja, dostignuća ciljeva. Mnogi te ciljeve i želje odmah 1. januara i zapišu na papir, da bi im se kasnije i vratili. Ipak, često dođu do kraja godine, a od ostvarenja zamišljenog ni traga. Praktični vodič ka ličnoj slobodi, kako je sam autor opisao knjigu, može vam pomoći da promenite sebe i ovakav način razmišljanja i delanja.

Četiri sporazuma Don Miguela Ruisa je knjiga koja nije vaša tipična knjiga iz oblasti popularne psihologije, vodiča do sreće i onih koje vas uče šta i na koji način da radite kako biste dostigli željeno. Sigurno je da će vam ovo kratko remek-delo pomoći barem malo. Nateraće vas da se zapitate gde idete, na koji način živite i zašto je sve tako kako jeste. Verujemo da ćete nakon ove knjige sanjati lepše snove!

BITNO JE DA UŽIVATE

Skuvajte neki topli napitak, zavalite se i posegnite za dobrom knjigom. Vreme će vam sigurno proleteti, a vi ćеte biti bogatiji za jedno iskustvo više. Možda ćete promeniti način razmišljanja ili barem misliti o novim temama. Naše preporuke su tu kao smernice i ističu samo neke od mnogih dobrih knjiga koje smo pročitali. Vi, svakako, budite slobodni da izaberete i neke druge – bitno je samo da čitate, mislite i uživate!

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme, a pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.