Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Trčanje ka iluzijama − beg od realnosti
beg od realnosti

Trčanje ka iluzijama − beg od realnosti

Kada se obruč života stegne oko nas i kada dosada, stres, neprijatnosti ili strah preovladaju našom svakodnevicom osetićemo potrebu da se prepustimo izmišljenim scenarijima koje smo sami kreirali ili koje su drugi kreirali za nas.

 


 

KOMFOR FANTAZIJE

Beg od realnosti definiše se kao menahnizam odbrane koji nam pomaže da se nosimo sa svakodnevnim problemima i konfliktima. U današnjem svetu ne postoji ništa lakše nego pobeći od turobne realnosti uz resurse koji su stvoreni da nas ušuškaju u komfor fantazije i da nas tu zadrže što je duže moguće. Zahvaljujući razvoju tehnologije razvili su se i oblici u kojima se javlja eskapizam.

 

 

KUDA TO BEŽIMO?

Omogućivši većem broju čula da istovremeno budu stimulisana, kao što je to slučaj sa virtuelnom realnošću, beg od stvarnosti nikada nije bio opipljiviji nego danas. Dok je nekome dovoljno da se mislima izoluje od sadašnjosti i putem mašte pronađe zadovoljstvo koje mu manjka u stvarnom životu, drugima je potrebna stimulacija u vidu muzike, video-igrice ili bindžovanja omiljene serije na Netfliksu.

 

 

PREDNOSTI BEŽANJA IZ NEPODNOŠLJIVE REALNOSTI

Svako od nas koristi taktiku bega od stvarnosti u većoj ili manjoj meri i ovaj odbrambeni mehanizam zapravo može doprineti poboljšanju kvaliteta našeg života tako što će nas udaljiti od negativnih emocija u pravom trenutku i pomoći nam da se vratimo rešavanju problema onda kada razbistrimo misli.

 

 

IZGUBITI DODIR SA REALNOŠĆU ZNAČI IZGUBITI SEBE

U zavisnosti od toga da li produktivno ili destruktivno upravljamo svojim odbrambenim mehanizmom, eskapizam može dovesti do toga da se udaljavanjem od spoljašnjeg sveta približimo sebi ili da, suprotno od toga, izgubimo dodir sa realnošću i izgubimo sebe.

 

 

ZDRAVI OBLICI ESKAPIZMA

Život je stresan, zbog toga je važno da svako od nas pronađe način da svoje nezadovoljstvo preusmeri na pravi način, doprinoseći razvoju potencijala i sopstvene ličnosti. Neki od zdravih oblika eskapizma jesu meditacija, čitanje knjiga, treniranje sporta ili razvoj nekog novog hobija. Svaka aktivnost koja nam pomaže da razvijamo kognitivne sposobnosti, fizičke sposobnosti ili da jednostavno napunimo baterije i ubrzo se vratimo osvešćeniji i spremniji za rešavanje izazova predstavlja zdrav oblik eskapizma. Ponekad beg od realnosti ne mora biti promišljen, već nas um može samostalno naterati da se distanciramo od događanja u nama ili oko nas usled stresa ili traume koju smo proživeli.

 

 

DESTRUKTIVNI OBLICI BEGA OD REALNOSTI

Nažalost, nasuprot onoj lepoj strani eskapizma stoje destruktivni oblici koji ne samo da mogu da naštete društvenom životu i napredovanju osobe već mogu dovesti i do najozbiljnijih zdravstvenih problema. Kada odbrambeni mehanizam postane iracionalna potreba za sediranjem emocija postoji mogućnost da se ličnost osobe trajno promeni kao i njena sposobnost da se suoči sa realnošću. Kada beg od realnosti dovede do (zlo)upotrebe psihoaktivnih supstanci i izmakne kontroli razvija se zavisnost. Ovakakv vid eskapizma ne može imati pozitivan ishod.

 

 

Da bi beg od realnosti imao smisla, moramo biti u stanju da sebi damo priliku da se suočimo sa sopstvenim problemima na zdrav način.

Svet realnosti ima granice. Svet mašte je bezgraničan. – Žan Žak Ruso

 

 

TEKST: ANASTASIJA ŽARKOV

Anastasija Žarkov je student završne godine Digitalnog marketinga, sa širokim spektrom interesovanja.