Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Razlike između egoiste i egocentrika

Razlike između egoiste i egocentrika

Sa kolikom sigurnošću možemo reči da umemo da prepoznamo egoistu i egocentrika? Da li smo uopšte svesni koje osobe zavređuju koji epitet? Razlika između egoistične osobe i egocentrika zasigurno postoji.

 


 

EGOISTA NIJE NEGATIVAC
Živimo u vremenu u kom egoiste doživljavamo kao loše osobe. Zbog nepoznavanja punog značenja ovog pojma ili nerazumevanja funkcionisanja naše psihe, smatramo da nam egoisti ne mogu biti prijatelji. Egoista je osoba koja se prilikom donošenja nekih odluka vodi isključivo vlastitom koristi. Predstavlja životnu orjentaciju u kojoj osobe postavljaju veće interese za sebe nego za druge ljude, što možemo nazvati sebičnošću.  Međutim, egoisti jednostavno ne daju lažnu nadu i ponekad neće primetiti one koji ga ne zanimaju, ali za one koje vole spremni su da učine sve. Oni su pravedni i ne demonstriraju ono što ne osećaju, a to što su im njihove potrebe iznad drugih setimo se da smo sami sebi najpreči.

 

 

 

 

 

EGOISTA NE GUBI SPOSOBNOST ODNOSA SA DRUGIMA
Egoiste pored toga što vode računa o zadovoljavanju svojih potreba, oni istovremeno ne gube sposobnost zdravog odnosa sa drugim osobama. Oni nam i te kako mogu biti prijatelji koji sa nama dele svoja mišljenja, stavove i savete koji nam mogu pomoći prilikom sticanja samopouzdanja. Ako u našem okruženju postoji osoba koja ističe svoj ego, ma koliko nas to ponekad nerviralo, ako malo razmislimo od te osobe smo uvek dobijali iskrene i realne odgovore, bez preuveličavanja i ulepšavanja. Egoisti su takođe spremni da razmatraju i naša mišljenja, ali samo u trenutcima kada shvate da je to potrebno i da su njihova gledanja pogrešna. Oni će učiniti sve kako bi rešili svoje probleme i ispunili sopstvene ciljeve.

 

 

 

 

 

EGOCENTRIČNOST JE GORE OD SEBIČNOSTI
Egocentrici veruju da postoje dva mišljenja: njegova i pogrešna. Njima su ispravne samo sopstvene zamisli i ne žele da slušaju druge argumente i obrazloženja. Iako je sličnost između egoista i egocentrika da nemaju osećaj krivice, egocentrici će ma po kojoj ceni da se vode svojim principima i stavovima iako oni loše utiču na njihov život. Sebične osobe su svesne misli, želja i vrednosti drugih ljudi, ali ih ne uzimaju u obzir, dok kod egocentrika je jedino njihovo gledište ispravno i moguće. Iako može imati pozitivnu konotaciju, sebičnost je osuđena od strane društva, dok egocentrizam nema pozitivno obojene interpretacije. Ako izložimo sve činjenice na sto, vidimo da je egocentričnost puna gora od sebičnosti i da sebičnost u nekim situacijama previse osuđujemo

 

 

 

 

 

EGOCENTRIK NEMA SPOSOBNOST POVEZIVANJA SA LJUDIMA
Egocentrik jednostavno nije u stanju da zapamti osećaje i želje drugih ljudi i saosećati se sa njima.  Njihova prevelika koncetracija energije na sebe ne dozvoljava puštanje nekog drugog u njihov život. Dok egoista preuzima odgovornost za rešavanje svojih problema, egocentrik to zahteva od drugih bez ikavkog razumevanja. Dakle, egocentrik može doživeti ceo svet i druge ljude kao produžetak sebe.

 

 

 

TEKST: IVANA IGNJATOVIĆ

Ivana Ignjatović je studentkinja treće godine Informacionih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Zaljubljenik je u kulinarstvo i uživa u isprobavanju novih recepata. Hobiji su joj i pisanje, gluma, recitovanje i web dizajn.