Mango i Papaja je seksi sajt sa holističkim temama.

Home » Da li je ljubav bez bliskosti moguća?

Da li je ljubav bez bliskosti moguća?

Primarna potreba svih nas jeste da volimo i budemo voljeni. Na koji način ćemo tu ljubav pokazati i od koga ćemo tražiti istu tu ljubav, velikim delom zavisi od toga kakav stil afektivnog vezivanja imamo.  

 


DA LI FILM BLISKOST ZAISTA GOVORI O BLISKOSTI?

Džon Bolbi je u svojoj čuvenoj teoriji afektivnog (emocionalnog) vezivanja, afektivne veze definisao kao trajne psihološke povezanosti koje se stiču u najranijem detinjstvu između deteta i njegove primarne figure privrženosti. U odraslom dobu, stečeni obrasci prenose se na romantične partnere kao primarne figure privrženosti. Četiri stila vezivanja, koji se različito manifestuju u svim vrstama odnosa, pa i u partnerskim, jesu sigurni, preokupirani, bojažljivi i odbacujući.

 

Kako je tema ljubavi i bliskosti nepresušan izvor inspiracije, rešili smo da u ovom tekstu prikažemo tematiku afektivnog vezivanja, analizirajući američki film Bliskost.

 

U filmu Bliskost (Closer), američkog režisera Majka Niholsa, pratimo ispreplitane priče glavnih likova Alis, Dena, Ane i Lerija, a svaki od pomenutih likova ima osobenosti karakteristične za svoj stil vezivanja.

 

 

PREOKUPIRANOST

Alis (Natali Portman), mlada devojka koja je naizgled sigurna u svoju privlačnost i seksualnost, je u odnosu sa Denom (Džud Lo), znatno dominantnija. Osobe poput Alis koje imaju preokupirani stil vezivanja, karakteriše preterano i prebrzo investiranje u odnos, preokupiranost tim odnosom i preterana očekivanja od partnera. Raskid veze i samoću veoma teško podnose, pa kao i naša junakinja, ostaju u tom odnosu uprkos mnogobrojnim problemima.

 

 

BOJAŽLJIVOST

Den, neostvareni pisac zaljubljive prirode, kao neko ko ima bojažljivi stil vezivanja, skoln je fantazijama i maštanju o partneru, ljubomori i posesivnosti. Uporno povređuje druge svojom neiskrenošću, iako govori da je zavistan od istine.

 

 

IZBEGAVANJE

Ana (Džulija Roberts) i Leri (Klajv Oven) imaju izbegavajući stil vezivanja, čija je glavna odlika pozitivan model sebe, a negativan model drugog. Zajedničko za Anu i Lerija je to što su oboje neostvarani u emotivnom polju, dok su u profesionalnom ostvareni i uspešni. Kada je emotivna bliskost u pitanju, osobe sa ovim stilom vezivanja ignorišu svaki vid partnerovog izliva emocija. Dosada je često prisutan gost u njihovim odnosima, i zbog nje skloni su čestim promenama partnera.

 

 

Na pitanje da li je ljubav bez bliskosti moguća, glavni junaci filma nam ukazuju da nije. Štaviše, pokazuju nam sve suprotno od bliskosti, istoimenog naziva filma.

 

Bliskost kao takva gradi se na poverenju, međusobnom poštovanju i označava stabilan i zdrav odnos između dve osobe koji svakako naši glavni junaci nemaju. Ukoliko vas zanima koji stil afektivnog vezivanja imate, klikom na ovaj link to možete saznati.

 

TEKST: ANA VUKMIROVIĆ

Ana Vukmirović je apsolvent psihologije i ljubitelj fotografije.