Zabranjeno pušenje – pečat jedne generacije

Zabranjeno pušenje – pečat jedne generacije


Sarajevski bend Zabranjeno pušenje nastao je 1980. godine i u originalnom sastavu trajao je sve do početka 90-ih godina. U toku i nakon rata u Bosni i Hercegovini, bend je nastavio da postoji u nekoliko frakcija. Međutim, nijedna od njih nije nastavila u pravom smislu da njeguje ono što je originalno Zabranjeno pušenje stvorilo.


NOVI PRIMITIVIZAM

Za nastanak benda zaslužni su, prije svih, Dr Nele Karajlić (Nenad Janković), Sejo Sekson (Davor Sučić) i Zenit Đozić. Ovaj bend bio je dio jedinstvenog kulturno-umjetničkog pokreta u Jugoslaviji, poznatog pod nazivom Novi primitivizam. Ovaj pokret bio je inspirisan svakodnevnim životom u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, stereotipima, navikama i predrasudama. Sve to u kontaktu sa popularnom kulturom.

Za manifest ovog pokreta mogla bi se uzeti pjesma Anarhija all over Baščaršija koja se našla na prvom albumu Pušenja. Pored ovog benda, pokretu su pripadali i Elvis J. Kurtović, te radio i televizijska emisija Top lista nadrealista, okupljena oko članova ova dva benda.

ČETIRI ALBUMA SA JEDINSTVENOM ENERGIJOM

Predratno Zabranjeno pušenje izdalo je četiri albuma: Das ist Walter, Dok čekaš sabah sa Šejtanom, Pozdrav iz zemlje Safari i Male priče o velikoj ljubavi. Svaki od ovih albuma donosi jedinstvenu energiju. Prvi album je novi primitivizam u svom iskonskom obliku.

BORBA SA DRUŠTVENIM I LIČNIM POTEŠKOĆAMA

Junaci ovih pjesama/priča su rudari, radnici, kockari, otpadnici od društva, nesrećne žene i sl. Oni se susreću sa društvenim i ličnim poteškoćama i pokušavaju da se izbore sa njima. Neke od najboljih pjesama sa ovog albuma su: Anarhija all over Baščaršija, Pamtim to kao da je bilo danas, Kino Prvi maj, Neću da budem Švabo u dotiranom filmu, Fikreta itd.

MLADALAČKA ENERGIJA I DRUŠTVENI ANGAŽMAN

Drugi i treći album karakteriše manje buntovnog i anarhičnog duha, a više mladalačke energije na polju ljubavi, seksualnosti, prijateljstva i društvenog angažmana. Najznačajnije pjesme sa ovih albuma su: Djevojčice kojima miriše koža, Ibro Dirka, Balada o Pišonji i Žugi, Dok čekaš sabah sa Šejtanom, Lutka sa naslovne strane itd.

PREDOSJEĆANJE RATA PROŽETO PESIMIZMOM

Četvrti album donosi predosjećanje rata i raskola koji će uslijediti kroz nekoliko godina. Ton albuma je sličan ekspresionističkim slutnjama propasti i ona buntovna energija sa prvog albuma, pretvara se u pesimistička iščekivanja. Ovom albumu pripadaju pjesme Na straži pored Prizrena, Kanjon Drine, Piccola storia de grande amore, Javi mi, Zvijeda nad Balkanom itd.

IZMEĐU PROZE I POEZIJE

Stvaralaštvo ovog benda ja na granici između proze i poezije i obiluje intertekstualnim relacijama. Čitava kultura jedne zemlje i generacije može se iščitati iz njihovog stvaralaštva. Iako su postojali i postoje pokušaji da se obnovi Zabranjeno pušenje, nijedan od njih do sada nije uspio u tome. To i nije moguće jer je Zabranjeno pušenje umjetnički pokret nastao u specifičnim okolnostima, koje ne odgovaraju današnjem vremenu.

TEKST: BRANKA TODOROVIĆ

Branka Todorović rođena je 1998. godine u Doboju, u Bosni i Hercegovini. Studentkinja je master studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njena glavna interesovanja su književnost, film i hispanska kultura. Objavljuje kritiku i eseje u književnoj periodici.