Studirati prirodne ili društvene nauke?

Studirati prirodne ili društvene nauke?

Kako vreme i godine prolaze prioriteti mladih ljudi se menjaju najviše zbog promena prioriteta i standarda države u kojoj žive. Oduvek se vodila polemika i rasprava Šta je lakše studirati društvene ili prirodne nauke?, Koje studije u budućnosti će doneti bolje plaćeni posao?, Imam talenat za….., ali ne znam da li je to za mene?. Večita dilema, večita muka sa đacima koji završavaju srednje škole i ponekad po koje pogrešne odluke po pitanju studija. U ovom tekstu pokušaćemo da razjasnimo, iz našeg ugla, šta vam donese prirodne a šta društvene nauke. Kao i koji su benefiti njihovog studiranja.


PRIRODNE NAUKE

Studije prirodnih nauka su odličan izbor za sve koji žele da uživaju u istraživanju sveta koji ih okružuje. Prirodne nauke su podeljene na nekoliko oblasti kao i na specijalizaciju istih. Zahvaljujući tome, svaki student može steći specijalistička znanja iz oblasti svojih interesovanja. U ponudi mnogih univerziteta su postdiplomske studije koje su sjajne ukoliko želite da produžite već stečeno znanje. Na tržištu rada možete naći mnogo stručnjaka koji su specijalizovani za svoju oblast.

U Srbiji zadnjih osam godina, studenti, kao i profesori i asistenti prirodnih nauka, trude se da u Noći istraživača mlađim generacijama predstave fiziku, hemiju, matematiku, biologiju na najbolji mogući način. Kroz oglede i eksperimente koje izvode, žele da stave do znanja da studiranje prirodnih nauka ne mora uvek da bude dosadno i teško, već i zanimljivo. Druženje sa naučnicima- istraživačima otkriva vam kako nauka utiče na svakodnevni život. Navešćemo vam dva primera prirodnih nauka, nakon kojih ne bi trebalo da imate problema da pronađete posao.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Studije vezane za zaštitu životne sredine garantovaće vam opsežno poznavanje savremenih metoda zaštite životne sredine i aktualne zakonske regulative koja reguliše ova pitanja. Diplomirani inženjer zaštite životne sredine je osoba koja može da pronađe način da uskladi tehnološki razvoj sa očuvanjem prirode u savremenom svetu.

BIOLOGIJA

Studenti biologije stiču znanja iz oblasti biotehnologije, biohemije ili biofizike. Takođe, tu su časovi koji objašnjavaju molekularnu osnovu života i naprednu genetiku. Predmet biologije obično nudi specijalizacije kao što su molekularna biologija, molekularna biofizika, medicinska biofizika ili biologija životne sredine.

Vredi napomenuti da je izbor profesije, studenata prirodnih nauka, usko povezan sa specijalizacijom koju ste izabrali tokom studija. Oblasti prirodnih nauka se prožimaju međusobno što daje veliki prostor kandidatima koji se prijavljuju za poslove u industrijskom i medicinskom sektoru, kao i osobama koje se bave zaštitom životne sredine, šumarstvom.

DRUŠTVENE NAUKE

Oblasti društvenih studija podrazumevaju široku grupu obrazovanih predloga. One obuhvataju oblasti proučavanja društva, kulture, običaja, tradicije, pravnog i ekonomskog sistema. Takođe, podučavanje razumevanja političkih i društvenih pojava i procesa na lokalnom, državnom, regionalnom i globalnom nivou.

Zbog širokog spektra predmeta koje pokrivaju studije društvenih nauka, buduća profesija i karijera zavise od izabrane oblasti studija i specijalizacije. Najpopularniji smerovi u kategoriji društvenih studija su: sociologija, političke nauke, društvene komunikacije (jezici) i nacionalna bezbednost.

ZA KOGA SU STUDIJE DRUŠTVENIH NAUKA?

Kandidati društvenih nauka treba da pokažu interesovanje za društvena pitanja. To su osobe koje zanima svet ekonomije, politike, kulture, obrazovanja i tehnologije. U slučaju da se kandidat odluči za novinarstvo, neophodna je olovka, sloboda izražavanja, radoznalost i spremnost da podelite svoja zapažanja i stavove. Od novinara se očekuje da bude objektivan i pouzdan.

DVA SMERA STUDIRANJA

Ono što je karakteristično kako za fakultete prirodnih tako i za fakultete društvenih nauka jeste da se pravac studiranja odvija u dva smera. Možete biti ili redovan ili vanredan student. Da li ćete biti redovan student, na državnom univerzitetu, koji je na budžetu ili ćete biti redovan student, na državnom univerzitetu, koji plaća studije zavisi samo od vašeg uspeha iz srednje škole.


Ukoliko ste srednju školu završili sa odličnim uspehom i ako lepo uradite prijemni ispit velika je verovatnoća da ćete biti na teretu budžeta osim ako konkurencija nije velika. U slučaju da je konkurencija velika, čak iako ste bili odlični u srednjoj i lepo ste uradili prijemni ispit, postoji mogućnost da se nađete ispod crte i da budete na samofinansiranju. Ako ste vanredan student, jer iz nekog razloga ne možete da prisustvujete predavanjima, studije plaćate i niste na teretu budžeta.

ZAŠTO JE LOŠ SISTEM UČENJA BOLJI OD TOGA DA NEMATE NI JEDAN SISTEM?

Ono što bi bilo poželjno upamtiti jeste da impuls učenja, tokom studiranja, treba da vodi do reakcije. Iz tog razloga je energija aktivacije bitan faktor u sistemu sposobnosti obavljanja aktivnosti i formiranja navika. Uz energiju aktivacije bolje ćete razumeti govor tela. Statistika kaže da u trenutku kada se pojavi želja za učenjem, ova energija treba da bude što manja.

Ono što trebate znati jeste da će ovaj uslov biti ispunjen samo ako znate koji je sledeći korak. Čak i najgori sistem učenja garantuje da ćete znati šta da radite kada poželite da učite. Impuls, koji se javlja u vama, za učenjem ne vodi vas do odredišta, već do raskrsnice koja se grana u mnogo pravaca. Ne kaže se bez razloga da je najbolji put do dobrog rezultata – samodisciplina.

Albert Ajnštajn je davno rekao Složene kamate su osmo svetsko čudo. Oni koji to razumeju – zarađuju. Oni koji to ne razumeju – moraju da plate.

Čitajući ove reči, lako je steći utisak da je reč o novcu. One se zapravo tiču procenata donetih odluka i načina na koji naši izbori utiču na bližu i dalju budućnost. Tako da zaključak je samo jedan, a to je da kako prirodne tako i društvene nauke donose profit u životu, ono što je bitno jeste imati jaku veru u sebe, svoje odluke i naravno raditi ono što voliš. Tada je uspeh zagarantovan.

TEKST : BOJANA KWIEK

Bojana Kwiek – rođena 30.01.1986, u Jagodini, profesionalno se bavi pisanjem poezije i proze, copywriter, content writer, SEO writer, NLP praktičar, social menadžer. Živi u Poljskoj. Njena poezija krasi mnogobrojne zbirke poezije. Za sebe kaže da je večiti sanjar, zaljubljenik u more i svoju inspiraciju za pisanjem upravo pronalazi pored vode, u prirodi.

Neguje ljubav prema pisanju svakodnevno i želja joj je da i do drugih dođe magičnost pisanog dela. Smatra da je čitanje i pisanje jedan od lekova protiv depresije i preporučuje svima da svoje sumorne dane oboje dobrom knjigom, nekim časopisom, kafom ili koktelom i osmeh na licu je zagarantovan.