Stene koje lebde

Stene koje lebde

Tesalija je oblast smeštena u centralnom delu Grčke. Najveća ravnica ove zemlje nalazi se upravo u ovoj oblasti. U zapadnom delu Tesalije nalaze se Meteori, čije ime označava stene koje lebde. Zbog svog specifičnog izgleda ovi stenoviti stubovi poznati su širom sveta. Ovakav fenomenalan stenoviti prizor, nastao u sred doline, razvijao se milionima godina. Na vrhovima pojedinih stena nalaze se i manastiri. Njihov neobičan položaj, kao i samo postojanje, čine ovaj pejzaž još više mističnijim i inspirativnijim. Tako da ni ne čudi što se već više od trideset godina Meteori nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine.BROJNI MANASTIRI

Grandiozni stenoviti stubovi nastali su još tokom paleogena, dok su prvi monasi svoj duhovni mir na ovom mestu pronašli tokom 9. veka. Utočište za kontemplaciju pružile su im šupljine i pećine ovih stenovitih nebodera. Kasnije su na njihovim vrhovima izgradili i svoje manastire. Nije utvrđeno na koji način su izgrađeni, a proces njihove izgradnje bio bi veliki poduhvat i u današnje vreme, a posebno je u srednjem veku to bio veliki izazov.

U 16. veku izgrađeno je između dvadeset i trideset manastira. Danas je aktivno šest manastira: Sveti Varlaam, Rusanu, Sveti Nikola Anapavsis, Sveta Trojica, Sveti Prvomučenik Stefan i manastir Preobraženja Hristovog.

VELIKI METEORON

Atanasije, monah sa Svete Gore, na ovo mesto dolazi 1334. godine. Njegova ideja bila je da osnuje manastir, koji bi bio ustrojen po ugledu na manastire sa Atosa. Atanasije je na velikoj steni, koja se nalazi na 613m nadmorske visine, započeo izgradnju prvih manastirskih objekata. Ovu veliku stenu nazvao je meteoron i po njoj je čitav kompleks i dobio ime. Tako je nastao manastir Preobraženja Hristovog, tj. Veliki Meteoron.

U okviru ovog manastira, monah Atanasije je uspostavio prva pravila monaškog života na Meteorima. Glavna manastirska crkva je ispunjena predivnim freskama u 16. veku, a 1791. godine podignut je i pozlaćeni drveni ikonostas ukrašen životinjskim i biljnim motivima.

Priroda je na ovom čudesnom mestu pokazala svu svoju lepotu. Svojim procesima je razvijala i stvorila predivne pejzaže. Okružen divnim oblicima i bojama, čovek je na ovakvom mestu za sebe pronašao duhovni mir, gde je svojom inspiracijom i duhovnim nadahnućem krunisao masivne stenovite vrhove tesalske ravnice.

Fotografija preuzeta sa sajta commons.wikimedia.org

TEKST: VLADIMIR STOJKOVIĆ

Vladimir Stojković je diplomirani arheolog. Ljubitelj je bioskopa i fudbala, kako evropskog, tako i američkog.