Šta su samopouzdanje i samopoštovanje?

Šta su samopouzdanje i samopoštovanje?

Iako ove dve reči zvuče jako slično, postoji razlika između samopoštovanja i samopouzdanja. Jako je bitno da znamo značenje ovih psiholoških termina, kako bi ukoliko nekada dođe do problema, lakše rešili. U daljem tekstu ćemo detaljnije opisati njihovo značenje.

 


SAMOPOUZDANJE

Kao što i sama reč govori, samopouzdanje znači pouzdanje u sebe, odnosno naše verovanje u sebe i svoje mogućnosti. Biti samopouzdan je jedna od bitnijih stvari u životu. Bez njega ne bismo imali motivaciju koja nas gura napred, koja nam pomaže da ostvarimo svoje želje i dođemo do svog cilja. Morate prvo verovati u sebe da bi kasnije drugi verovali u vas. Takođe, osobe koje veruju da su sposobne i veruju da će završiti neki posao bolje od ostalih, deluju sigurno i samouvereno.

 

 

 

SAMOPOUZDANJE O FIZIČKOM IZGLEDU

Svedoci smo da u današnjem svetu veliki broj osoba ima nisko samopouzdanje što se tiče svog fizičkog izgleda. Na internetu i društvenim mrežama vidimo trendove gde nam se prikazuju neprirodni standardi lepote. Zbog toga sve više osoba danas ne voli svoj izgled. Višak kilograma, veliki, grbav, kriv nos, asimetrično i nesavršeno lice predstavljaju neke od glavnih nesigurnosti koje se javljaju kod mladih ljudi.

 

 

Fizički izgled može jako uticati na samopouzdanje, a pošto se najčešće javlja kod adolescenata, kasnije može jako uticati na psihičko zdravlje čoveka. Ljudi se stalno upoređuju s ljudima koje gledaju na internetu, a nisu ni svesni da su te  slike u 90 odsto slučajeva foto-šopirane i da ne predstavljaju pravu i prirodnu sliku čoveka.

 

 

SAMOPOŠTOVANJE

Samopoštovanje je ono kako mi vidimo i vrednujemo sebe. Visoko samopoštovanje prema sebi donosi velike rezultate. Ipak, pošto se pored uspeha u našim životima često javljaju i neuspesi, naše samopoštovanje može lako da nestane. Dovoljan je jedan mali neuspeh da promenimo sliku o sebi i svojim vrednostima. Zbog toga je samopoštovanje jedna jako nestabilna pojava. Takođe, samopoštovanje je unutrašnje prirode i niko ne zna kako vi u stvari vidite sebe. Visoko samopoštovanje pomaže u poboljšanju samopouzdanja.

 

 

 

NISKO SAMPOŠTOVANJE I DEPRESIJA

Nisko samopoštovanje može biti jedan od faktora rizika za depresiju, ali nisu ista stvar. Depresija je stanje mentalnog zdravlja, odnosno psihički poremećaj, dok je nisko samopoštovanje samo način na koji posmatrate sebe. Na njega mogu uticati svakodnevne životne tegobe i stresovi sa kojima se svaki čovek susreće.

 

 

Evo nekoliko saveta kako izgraditi samopoštovanje: više cenite male stvari, shvatićete koliko je život lepši kad sreću nađete u malim stvarima, sklonite negativne ljude iz svog okruženja, oni ponekad mogu da popiju svu energiju koju imate, slobodno idite ka novim izazovima, ne dozvolite da vas nekoliko prepreka udalji od cilja već budite motivisaniji da taj cilj ostvarite i najbitnije, znajte da vi imate kontrolu nad vašim životom.

 

 

TEKST: EMILIJA TRAJKOVIĆ

Emilija Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pažnju joj privlače sitnice koje drugi ne vide, voli psihološki aspekt sagledavanja problema. Uživa u čitanju uz šoljicu čaja