Šta nismo znali o starom Rimu?

Šta nismo znali o starom Rimu?


Postoje mnoge informacije koje nam profesori ne ispričaju, a svoj predmet bi učinili još zanimljivijim. Kada pomislimo na stari Rim, prvo što nam padne na pamet su pravo, umetnost, književonst, ratovi. Znamo da su bili veoma napredni i inteligentni, ali da li su sve njihove svakodnevne navike bile ispravne? Ovde ćemo se upoznati sa nekim bizarnim stvarima koje su stanovnici starog Rima radili.


ODRŽAVANJE HIGIJENE ZUBA

Stari Rimljani pridavali su veliki značaj svojim zubima i njihovoj higijeni. Stomatolozi su u to vreme bili veoma cenjeni. Međutim, proteze koje su oni izrađivali bile su više namnjene za prikaz moći i bogatstva. Oni su znali da se urin razlaže u amonijak (služi kao sredstvo za čišćenje). Zbog toga su koristili urin da njime ispiraju usta. Njima je bilo potpuno normalno da to koriste, što je nama danas suludo.

KRV GLADIJATORA KAO LEK

Gladijatorske borbe bile su veoma popularne u vreme starih Rimljana. Delom zbog nedostatka znanja o medicini, a delom i zbog sujeverja, verovali su da će ukoliko popiju krv nekog gladijatora, postati jači i izlečiti epilepsiju.

SPOJENE OBRVE KAO MODNI TREND

Modni trend kod žena bile su spojene obrve. Žene koje imaju jake, spojene obrve smatrale su se pametnim. Iz ovog razloga one su čak i lepile veštačke obrve. To nam pokazuje kako su se i tada pratili modni trendovi.

SAMO PRIRODNA BOJA KOSE

Kada smo kod njih, ofarbana kosa nije bila popularna. Samo žene koje se bave prostitucijom imale su ofarbanu kosu. Međutim, to se promenilo kada se treća supruga cara Klaudija III, Valerija Mesalina, ofarbala. Tada su žene počele da se farbaju, pretežno plemstvo.

BOGATE GOZBE BEZ MERE

Gozbe koje su priređivali stari Rimljani bile su nadaleko poznate. Činilo ih je izobilje hrane i pića, a stari se Rimljani nisu ustručavali da u njima uživaju. Tako je bilo sasvim normalno da se nakon prejedanja ispovraćaju u kantu koja je za to namenjena, a koja se nalazila kraj stolice. Danas nam je to nezamislivo.

Ovo je samo jedan deo o zanimljivostima iz rimske kulture koja važi za jednu od najbogatijih. Ovde smo se upoznali samo sa nekolicinom stvari o Rimljanima, koje su i te kako neobične, i za koje nismo imali prilike da čujemo u školskim klupama.

TEKST: KRISTINA MITROVIĆ

Kristina Mitrović studira novinarstvo i izabrala je baš ovu profesiju zato što zahteva kreativnost i znanje. Znanje je najveća moć koju niko ne može da vam oduzme i zato ona teži da zna što više o svemu. Od astrologije do politike, sve je zanima, a novinarstvo joj je omogucilo da ne mora da bira. San joj je da bude  fotoreporter i da putuje širom sveta u potrazi za zanimljivim kulturama i sikama.