ŠTA JE ARAHNOFOBIJA?

ŠTA JE ARAHNOFOBIJA?

Arahnofobija predstavlja strah od pauka i bilo čega što podseća na njih, na primer, paukove mreže ili paukolikih stvari. Može da izazove značajne tegobe koje mogu uticati na kvalitet života pojedinca. Kada su u kontaktu sa paucima, vide paučinu ili samo razmišljaju o njima, pojedinci sa arahnofobijom će verovatno osetiti strah i skoro odmah osetiti simptome anksioznosti.


SIMPTOMI ARAHNOFOBIJE

Ako imate arahnofobiju možda ćete doživeti niz specifičnih simptoma povezanih sa fobijom, a ti simptomi uključuju:

  • Automatski strah i/ili anksioznost kada vidite ili pomislite na pauka
  • Strah ili anksioznost koji nisu srazmerni opasnosti koju pauk predstavlja za vas
  • Izbegavanje paukova u svakom smislu
  • Reakcija panike, kao što su otežano disanje, ubrzan rad srca, mučnina, znojenje, drhtanje i potreba za bekstvom.

Efekti arhanofobije mogu značajno uticati na kvalitet života. Na primer, možda ćete doživeti simptome panike i nećete se osećati prijatno u svom domu, znajući da je unutra pauk. Takođe, osobe kod kojih je prisutan ovaj strah mogu izbegavati bavljenje aktivnostima na otvorenom gde mogu biti prisutni pauci, poput planinarenja ili izleta u prirodi.


UZROCI

Arahnofobija može biti uzrokovana jednim ili više traumatičnih susreta s paucima. Arahnofobija takođe može biti uzrokovana:

  • Kulturna ili verska uverenja. Čini se da neki pojedinci unutar određenih kulturnih ili verskih grupa imaju fobije koje proizilaze iz ovih uticaja.
  • Genetski ili porodični uticaj. Istraživači veruju da možda postoji genetska komponenta povezana sa fobijama. Faktori porodične sredine takođe mogu uticati na razvoj fobija. Na primer, ako roditelj ima specifičnu fobiju, dete može da da shvati taj strah i razvije fobični odgovor na njega.
  • Specifične fobije su češće zastupljene kod žena nego kod muškaraca i kod adolescenata i kod odraslih.

DIJAGNOZA I LEČENJE AGORAFOBIJE


Dijagnoza se postavlja ako se neki od simptoma javljaju duže vreme (minimum šest meseci) i ako narušavaju normalno funkcionisanje osobe. Tradicionalan i efikasan način lečenja jeste postepeno izlaganje osobe njenom izvoru straha. Zatim, zajedno sa tehnikama opuštanja, osoba uspeva da se opusti i smiri u situacijama kada se susretne s paukom i tako prestaje da oseća strah. Kognitivno preoblikovanje – ova metoda pomaže da promenite način na koji gledate na nešto tako da to više ne doživljavate kao opasno ili stresno.


Ako imate simptome arahnofobije postoje načini kako se možete nositi sa tim, kao što je tehnika opuštanja, briga o sebi ili postepeno izlaganje.

TEKST: JOVANA MIHAJLOVIĆ

Jovana Mihajlović je iz Beograda. Student je završne godine Fakulteta za projektni i inovacioni menadžment, u Beogradu. Voli muziku, knjige i životinje. Večiti protivnik lažnog morala koji nam se svakodnevno servira na društvenim mrežama.