Saveti i smernice za brucoše

Saveti i smernice za brucoše

            Nije retka pojava da se maturanti pri završetku srednje škole osećaju kao da su na raskršću; plaše se novog početka, novih izazova i pitaju se da li su dovoljno odgovorni da se nose sa obavezama koje im slede. Nesumnjivo je da je svaki početak težak, pogotovo kod mladih osoba koje su tek zakoračile na nepredvidivi i izazovni put zvani život.


OSEĆAJ NESIGURNOSTI JE NORMALAN

Svako životno iskustvo je vredno jer nas oblikuje kao ličnosti i nudi različite mogućnosti uz pomoć kojih gradimo svoj put. Gotovo većina brucoša je bila izložena dobrim i lošim iskustvima starijih studenata. Ta iskustva su ih na neki način indirektno usmeravala i pokrepljivala određenu dozu treme i straha od nepoznatog. Osećaj nesigurnosti i izgubljenosti je potpuno opravdan i normalan – ukoliko si brucoš i i dalje ti se sve čini previše komplikovano, nemoj da brineš!

         SATISFAKCIJOM DO USPEHA

   Iako se čini da su slični, fakultet i srednja škola su zapravo dve različite krajnosti. Kada kročiš na fakultet, odgovornosti i obaveze su potpuno drugačije i pomalo kompleksnije u odnosu na srednjoškolski sistem. Fakultetsko obrazovanje ti omogućava da se razvijaš u smeru svojih interesovanja, da učiš i neguješ nova praktična i teorijska  znanja, i da se spremiš za svoju buduću profesiju. Jedna od najvažnijih osnova na početku fakultetskog obrazovanja jeste lična satisfakcija prema odabranom, kao i određena doza strasti i motivacije za što lakšim postizanjem ciljeva. 

        GREŠKE SU SASTAVNI DEO

    U svakoj profesiji ili obrazovanju koji se tiču ličnog razvoja postoji strah od neuspeha. Svaki neuspeh je sastavni deo bilo kog zalaganja, pa tako i fakultetskih izazova. Uvek je u redu priznati grešku, ispraviti je, i nastaviti ka novim zadacima. Ako se plašiš da pogrešiš, da ne uradiš dovoljno dobro ispit ili prekršiš vremenski rok, pokušaj da se opustiš i da ulažeš istu količinu truda za sve svoje ciljeve. Takođe, svaki put je praćen usponima i padovima, i na nama je da se suočimo sa njima i pokažemo najbolje od sebe.

          MALI CILJEVI

  U početne poteškoće adaptiranja na fakultetu spada i mnoštvo obaveza kojima ne znaš kako da se približiš. Novi profesori, predmeti i obimno gradivo na početku uvek izazivaju tremu. Pokušaj da zadaješ sebi male ciljeve, i za svaki postignuti cilj se nagradi. Male nagrade za dobro određene zadatke nas podstiču i motivišu da ulažemo još veći trud. Redovno učenje je ključ dobrog uspeha na fakultetu; što pre ga savladaš – biće ti lakše i osećaćeš se sigurnije.

         OPTIMIZAM I MOTIVACIJA PROTIV STRESA

   Stres je jedan od glavnih i najizazovnijih neprijatelja studenata. Pokušaj da baziraš svoje razmišljanje  na optimizmu i motivaciji za učenje i izvršavanje obaveza. Motivaciju ćeš pronaći u stvarima, ljudima ili aktivnostima koje voliš i koje te ispunjavaju. Svaki problem pogledaj u oči i reši ga najbolje što možeš! Opusti se! Nervoza i stres uglavnom umeju samo da te uspore i naruše tvoje prvobitne planove. 

         IĆI U KORAK SA CILJEVIMA

   Adaptacija na novo okruženje je uvek teška i nepoznata i gotovo uvek nas čini nesigurnim. Važno je postaviti svoje ciljeve i ići u korak sa njima, istovremeno ne ograničavajući svoje sposobnosti i mogućnosti ličnog i profesionalnog razvoja.

TEKST: ANA PAVIĆEVIĆ

Ana Pavićević je studentkinja prve godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na Odseku za medijske studije, smer Komunikologija i odnosi s javnošću. Od najranijih školskih dana se bavi čitanjem i pisanjem, zaljubljenik je u književnost i u pisanu reč. Želja joj je da u budućoj profesionalnoj karijeri objedini bavljenje pisanjem, medijima, komunikacijama i kreativnim marketingom.